Två internetdagar på tio minuter

Jag befinner mig just nu på Internetdagarna, och här kommer en sammanfattning som du troligen hinner läsa igenom på tio minuter, om du missat konferensen, eller om du varit med men är frustrerad över hur mycket bra du tvingats välja bort...

I år inledde Larry @Lessig med sin presentationstekniskt fulländade predikan om att upphovsrättens arkitektur behöver anpassas till nätåldern. Även om det bara hade varit en show skulle behållningen vara god, men nu råkar han vara mannen bakom Creative Commons (CC) och därmed är det långt ifrån bara tomt prat. CC har funnits i ett tiotal år och är väl ännu inte välkänt av alla, men man har kommit en bra bit på vägen, och bland de insatta är CC en lysande utgångspunkt för vidare resonemang om upphovsrätt. Både Lessig och CC är en stor inspirationskälla för CommonTerms – projektet som Metamatrix driver med syfte att reformera arkitekturen kring användarvillkor på nätet. (Om fem till tio år är det CommonTerms-gänget som åker runt och håller keynotes!) 

Det måste vara svårt att komma efter en så slipad presentatör som Larry Lessig, var det många som tänkte (och twittrade), men säkerhetsexperten @Mikko Hypponen från F-secure klarade det galant med sin översikt av hoten på nätet. Han presenterade tre kategorier av bad guys: Kriminella som vill lura till sig pengar, hacktivister som vill sprida budskap, och regeringar som vill skydda sina intressen med alla medel. Mot smågangsters på nätet kan säkerhetsföretagen skydda ganska bra, men det finns även professionella grupper med gigantiska resurser, och Hypponen tvingades erkänna att de är ungefär lika svåra att bekämpa som James Bond. Klarsynt konstaterade han att internetbankerna är de enda webbplatser som egentligen är en del av samhällets kritiska infrastruktur. Alla andra sajter kan ligga nere i veckor utan samhället blir utslaget.

IT-minister @AnnaKarin_Hatt inledde passande nog med att ge de senaste veckornas DDOS-attacker rätt proportioner. Samhället var inte utslaget, som vissa tidningsrubriker hävdade. Hatt läste sedan upp en hel rad viktiga meddelanden men efter en karismatisk världsstjärna till professor och en kavalkad av skurkar och James Bond, full fart på Twitterflödet och snart fikadags, var det litet svårt att fokusera på de välavvägda orden om strategier och agendor och multistakeholder-modeller och … ja läs gärna själv, talet gör sig minst lika bra nu i efterhand i skrift.

Sedan hände det som ofta händer på konferenser. På väg till sessionen där Daniel Westman (@netlawswe) intervjuade Lessig fastnade jag i mingel med personer som jag ofta ser på nätet men sällan eller aldrig träffat i köttrymden. I detta fall var det @andreaskrohn och @lothhammar. Jag kom aldrig fram till intervjusessionen, men ångrar inte att jag stannade.

Loth Hammar har nyligen tillträtt som kanslichef för Digitaliseringskommissionen. Hon har ett mycket kompetent kansli med bl.a. avgående konferensgeneralen för Internetdagarna @janneelvelid. Men hur ser egentligen rollfördelningen ut mellan Digitaliseringskommission, Digitaliseringsråd, E-delegation, Användarforum, Digital champion, Cesam, Bredbandsforum, Vinnova med flera offentliga organ som försöker utveckla Sverige som IT-nation? Det är inte uppenbart för mig, trots att jag är intresserad och i branschen. Jag vill uppmana dig som läser att rita en karta/infographic om du har helheten klar för dig. (ping @annakarin_hatt)

Andreas Krohn är API-experten som driver mashup.se. Han ställde den mycket vettiga frågan hur man kan ta steg mot länkade data utan att behöva sätta sig in i hela stacken av RDF-scheman, ontologier, trippelstores och så vidare. Jag föreslog att börja med att använda standardiserade identifierare. Använder man samma identifierare när man refererar till samma saker som andra system så blir det lättare att länka samman informationen i de olika systemen. 

Krohn var en av talarna på sessionen om öppna data som följde. En annan, @jonasl Lejon, representerade entreprenörerna som vill göra nyttiga saker med öppna data. Han kom med följande önskelista:

  1. Publicera data maskinläsbart
  2. Erbjud ett API
  3. Erbjud data under en fri licens
  4. Publicera oförädlad data - ju råare desto bättre
  5. Dokumentera!
  6. Ge kodexempel så går det snabbare att komma igång
  7. Använd JSON REST
  8. Ge tydlig information om förändringar
  9. Ge bekräftelse - informera om vem som använder data
  10. Ordna hackaton

Själv är jag engagerad i ett projekt kring öppna data tillsammans med bl.a. Skatteverket. Jonas lista kanske kommer till användning direkt där. Som en del av det projektet håller vi nämligen på att skriva ett dokument om nyttor, kostnader och utmaningar med öppna länkade data. Kom gärna med återkoppling på utkastet

Internetdagarna och .SE som arrangerar konferensen är i allmänhet mycket positiva till Internet som fenomen. Men att vara oreflekterat positiv till en utveckling som medför en genomgripande förändring av samhället är naivt. Därför är det utmärkt att man bjudit in @pellesnickars och @perstromback som nyligen skrivit boken ”Myten om Internet” för att redovisa den kritik som finns. Till exempel @evgenymorozov:s konstaterande att den Arabiska våren alls inte skapades av Facebook och att förtryckande regimer ofta är duktiga på att använda sociala medier för att kartlägga och förfölja oppositionella. 

@jangulliksen – Gulan kallad – är Sveriges nyutnämnde digitala champion. Jag undrar hur det gick till för han säger att han är norrman! Under dag 2 presenterade han sig, och lyfte fram flera av de digitala system som faktiskt utgör kritisk infrastruktur: Vårdcentralens journalsystem, styrsystem för järnvägstrafik, elproduktion och distribution mm. IT är mer än Internet. Vad har hänt på de senaste 20 åren? Vi har fått flera färger på post-it-lapparna! 

Sedan valde jag en session om kaklagen. Ingen särskild het potatis just nu, men faktum är att lokalen i stort sett var fullsatt och @mansj modererade bra så alla satt kvar. Det var något utav en uppföljning av det frukostseminarium Metamatrix ordnade för något år sedan, med samma talare: PTS representeras av Staffan Lindmark (@stafbulp) och annonsörerna av Henrik Nilsson (@Legal_IAB_SE). Dessutom har jag själv varit delaktig i att ta fram underlag åt @PTSse genom en automatisk granskning av hur kakor används på ca 5000 svenska webbplatser. Extra roligt att hamna bredvid Dan Ericsson (@DanBazooka), som startade Bazooka i samma lokal och samtidigt som vi startade Metamatrix! Kaklagen är lite besvärlig, men den aktualiserar ett ämne som knappast kommer att försvinna i närtid: Integritet i en alltmer digitaliserad värld. Samtidigt som konferensen pågått har det svenska företaget Memoto (@memototeam) gjort en mycket framgångsrik internationell lansering av en kamera som du kan bära med dig och som fotograferar hela din dag, inklusive alla personer du möter och alla platser du besöker, och laddar upp bilderna i molnet. Kombinera den utvecklingen av nya möjligheter att automatiskt känna igen ansikten i bilder och James Bond-typer som bryter sig in i molntjänster, och du behöver inte vara foliehatt för att fundera på riskerna.

Med tanke på att Memotos succé med Kickstarter-funding var det inte så konstigt att @annika inledde panelsamtalet ”Swedish startup mafia” med att nämna dem. @jocke säger att han vänder sig till startup-scenen för att få energi, där det finns ett helt gäng svenska superstars. I panelen satt Spotify-@ehn, Oriboo-@jinmoen och Stardoll-@mattiasmiksche, och en hel rad andra framgångsrika startups radades upp. Sverige är världens bästa land att starta och driva företag i, med undantag för beskattning av personaloptioner, menade Miksche. Uppmuntrande!

Internetdagarna behandlar alltså nätet från en mängd olika perspektiv. Från början stod tekniken i fokus, men nu täcker man även skärningspunkterna mot samhälle, politik, juridik, säkerhet, media, entreprenörskap, utbildning, yttrandefrihet, delaktighet…. Jag trivs som fisken i vattnet. Tack @stiftelsen!


2012-10-24 av Pär Lannerö


Om vår blogg

Här berättar vi hur webben utvecklas, våra reflektioner efter möten med kunder och vad vi pratar om på Metamatrix.


Arkiv

Senaste inläggen

Vi använder så kallade kakor på vår webbplats. När du använder vår webb accepterar du också att information om ditt besök lagras i din webbläsare. Läs mer här . x