Har du provlyssnat på din webbplats?

Den frågan ställer jag ofta till webbutvecklare och webbansvariga när jag i rollen som projektledare för webbriktlinjer.se föreläser om tillgänglighet på webben. Så även i torsdags på Metamatrix frukostseminarium.

Nästan alla webbutvecklare vet att man ska ha alt-texter till bilderna, men tyvärr tar kunskaperna om tillgänglighet slut ungefär där. Jag brukar presentera grunderna utifrån den internationella standarden för tillgängligt webbinnehåll – WCAG 2.0. Standarden tar upp många aspekter, men tvingas jag välja en enskild åtgärd som gör en webbplats mer tillgänglig är det just att se till att det går bra att besöka sajten med hjälp av skärmläsare.

Idag finns skärmläsare inbyggda i de flesta datorer och mobiler, och de används inte bara av den som är blind, utan även av personer som

För att din webbplats ska fungera bra med skärmläsare är förstås alt-texter viktiga, men det är också viktigt att använda riktiga rubriker, ange i html-koden vad som är en förkortning, erbjuda sätt att snabbt navigera på sidan, undvika onödiga upprepningar och så vidare.

Både wcag och webbriktlinjer.se räknar upp viktiga saker att tänka på, men även om du inte orkar läsa riktlinjerna så tycker jag att du ska provlyssna på din egen sajt!

På Apple-enheter kan du aktivera skärmläsaren ”VoiceOver” (Inställningar > Allmänt > Hjälpmedel), i  Windows 7 finns ”Skärmläsaren” (Kontrollpanelen > Hjälpmedel) och på Android finns TalkBack (https://support.google.com/accessibility/android/answer/6007100?hl=sv&ref_topic=3529932) . Du kan behöva ladda hem en ny röst eller göra språkinställningar. Om du inte gillar operativsystemets skärmläsare finns förstås separata program. NVDA är gratis medan JAWS är populärt trots att det kostar pengar. Prova!

I bilderna från min presentation hittar du även argument för att prioritera tillgängligheten, och tips på hur du kan komma igång.

 


2014-09-22 av Pär Lannerö


Om vår blogg

Här berättar vi hur webben utvecklas, våra reflektioner efter möten med kunder och vad vi pratar om på Metamatrix.


Arkiv

Senaste inläggen

Vi använder så kallade kakor på vår webbplats. När du använder vår webb accepterar du också att information om ditt besök lagras i din webbläsare. Läs mer här . x