Den omogna webben

Internet, och inte minst webben, är ett fantastiskt verktyg. Nätet för oss närmare varandra, kan minska miljöpåverkan och bidra till ökad kunskap, kultur, kvalitet och konkurrens. Många tycker att nätets betydelse är på samma nivå som tryckpressen. Andra går ännu längre och jämför nätet med språket.

Webben har helt nyligen passerat myndighetsåldern, och till skillnad från mer mogna miljöer som t.ex. flygtrafik, postväsende, bibliotek och sjukvård finns det fortfarande viktiga aspekter av webben som kännetecknas av godtycke, okunskap och ”djungelns lag”.

Integritet är ett tydligt sådant område. Det är inte bara den avlyssning som Snowden avslöjat exempel på. Initiativ som tagits för att skydda användares integritet har inte varit några större succéer, vilket jag kan återkomma till i ett senare inlägg:

  • Den så kallade cookie-lagen har ett gott syfte men tävlar nog med trafikljusens ”röda gubbe” om att ofta trotsas. Bland annat eftersom det inte finns stöd i webbläsare för att hantera samtycke på ett smidigt sätt.
  • Standarden P3P skulle låta användaren välja hur cookies fick användas just genom att konfigurera sin webbläsare. Men P3P hade brister och även seriösa webbplatser som Google missbrukade P3P för att inte bli spärrade, så standarden blev obrukbar.
  • Den nyare standarden DNT (Do not track) togs fram för att användare ska kunna tacka nej till att bli kartlagda. Men annonsföretagen är inte förtjusta och har motarbetat standarden så den ser också ut att bli tämligen verkningslös.
  • Många webbläsare har ett ”incognito mode”, alltså en inställning som ska möjliggöra privat surfning. Funktionen kan vara användbar på delade datorer i och med att ingen historik sparas på datorn, men hindrar oftast inte att sajterna fortsätter att kartlägga användaren precis som vanligt.

Ett besläktat och lika omoget område på webben är det som jag brukar kalla för ”Nätets största lögn”, alltså ”Ja, jag har läst och godkänner villkoren”, eftersom ingen i praktiken har förutsättningar att läsa och förstå villkoren. Metamatrix har med stöd av Internetfonden arbetat med den problematiken i flera år, i projektet CommonTerms. Vid flera konferenser på senare tid, bland annat på Meaningful consent workshop i England i februari, har vi delat med oss av insikter från CommonTerms. För lyckligtvis är det fler och fler runtom i världen som uppmärksammat situationen och försöker att göra något åt den. Jag tycker att det är väldigt roligt att på detta sätt kunna bidra till en mer mogen och förhoppningsvis hållbar webb!

Ytterligare ett annat omoget område på webben är tillgänglighet. Tyvärr finns det fortfarande stora brister när det gäller hur personer med t.ex. funktionsnedsättningar kan använda webben. De aspekterna kommer vi att titta närmare på vid Metamatrix frukostseminarium på torsdag. Välkommen!

 


2015-03-16 av Pär Lannerö


Om vår blogg

Här berättar vi hur webben utvecklas, våra reflektioner efter möten med kunder och vad vi pratar om på Metamatrix.


Arkiv

Senaste inläggen

Vi använder så kallade kakor på vår webbplats. När du använder vår webb accepterar du också att information om ditt besök lagras i din webbläsare. Läs mer här . x