10 trender

1. Personaliserade siter

Möjligheterna att göra personaliserat innehåll som anpassar sig till olika besökare ökar och verktyg som Google Optimize gör det enkelt med personalisering. Det finns både möjligheter och risker med trenden, självklart kan det vara positivt att få ett skräddarsytt innehåll som är anpassat till just dina förutsättningar, men personaliseringen bygger också på att vi, kanske omedvetet, delar med oss av personliga data som kön, civilstånd och utbildning. Hur som helst blir personalisering av webbplatser hur stort som helst nästa år.

2. Omgiven av digitala idioter

2019 är året då vi börjar prata med våra telefoner och andra apparater lika ofta som vi pekar på en skärm. Men ändå kan vi inte släppa känslan av att vi är omgivna av digitala idioter som inte förstår vad vi menar och som vi inte litar på när det gäller svårare beslut än om vi ska ta på oss regnkläderna eller inte. Fördjupa dig i denna undersökning om vår inställning till digitala assistenter.

3. Alla vill vara unika

Allt fler vill sticka ut och få ett eget uttryck på webben. En väg att gå är att ta fram egna ikoner och illustrationer. Titta till exempel på Klarna, CSN och Arbetsförmedlingen. Nästa år kommer fler följa denna trend. Ett annat sätt att få sitt egna uttryck är med skräddarsydda typsnitt, några exempel är Filmstaden, SVT och sweden.se. För en stor aktör kan det också vara kostnadsbesparande, då man med en engångskostnad för själva typsnitten kan slippa dyra licenser framåt.

4. Progressive web apps

Bygga app eller responsiv webb? Med en app får du fördelar som att den fungerar offline, pushnotiser, snabbhet och annan funktionalitet som utnyttjar telefonens styrkor. På en webbplats å andra sidan har du fördelar som större räckvidd och att inget behöver installeras eller uppdateras av användaren. Progressive Web Apps är en samling olika tekniker som är tänkt att överbrygga detta gap mellan appar och webbplatser för att få det bästa från två världar. Läs mer på hos Google eller testa din webbplats här.

5. Tumvänliga siter

De flesta använder tummen för att använda webbplatser i mobilen. Varför ligger navigationen då högst upp nästan överallt, när det är det svåraste stället att nå? Nästa år kommer vi få se fler tumvänliga webbplatser med förbättrad ergonomi som har navigationen längst ned istället. En av de som är först ut är Unionen. Vi gjorde ett eget A/B-test på vår webbplats som bekräftar att den tumvänliga navigationen fungerar.

6. Variable fonts

Variable fonts är en ny teknologi för att baka in flera olika stilar i en typsnitt i en typssnittsfil. Det är bra för att inte behöva välja mellan variation på typsnittet och prestanda, något som har varit en begränsning för designers tidigare. Det är antagligen just prestandan som gör variable fonts till en stor nästa år. Men också möjligheten att experimentera med variable fonts kommer inspirera och ge nya uttryck, här finns flera roliga exempel.

7. Google älskar video

Google prioriterar videoinnehåll i sökresultat och som vanligt styr Google många av trenderna på webben. Faktiskt är det så att videoinnehåll är 50 gånger mer sannolikt att visas på första sökresultatsidan jämfört med annat innehåll. Glöm inte att texta dina videos, förutom att det förbättrar sökbarhet och tillgänglighet blir det också ett lagkrav för många snart.

8. Inte så boxig layout

Snart kan vi lämna klumpiga CSS-ramverk bakom oss när stödet för att bygga egna grids blir bättre i våra webbläsare. Tekniken, som kallas CSS grid, kommer ge designers större spelrum i hur de skapar layouter. Det blir nu också möjligt att göra en layout som är helt anpassad till mobiltelefoner, något som tidigare har varit svårt. Jen Simmons på Mozilla skriver mycket bra om CSS grid och visar på sin egen webbplats hur det kan användas.

9. Organiska former

En trend som tar avstamp i de nya moderna teknologier som har dykt upp (se CSS grid i föregående trend). Många vill gå bort från det hårda, kantiga och kalla som har varit kännetecken för modern webbdesign och hitta en känsla av mjukhet, värme och balans i organiska former. Vad sägs om några inspirerande exempel som Köket, Kalmar kommun eller vår egen kund ABF.

10. Fast i "The Vortex"

Vem känner inte igen sig i känslan av att tiden glider iväg framför mobiltelefonen, och vad får man egentligen ut av den där tiden? Nu har denna oro och ångest som många känner fått ett namn: "The Vortex" och 2019 är året då fler går med i "The time well spent movement" och lämnar mobiltelefonen utanför sovrummet, stänger av notiser och kanske till och med lämnar Facebook helt och hållet.

Vilka trender ska jag följa?

Självklart går det inte alltid att att alltid följa nya trender som dyker upp. Men det kan vara svårt att veta vad som blir en långvarig trend som är värd att hoppa på och vad som bara blir en kortvarig fluga. Det finns några saker som är bra att tänka på, budget, varumärke och beteende:

  • Med en begränsad budget är det svårt att vara supertrendkänslig. Satsa istället på best practice och hållbara lösningar som kommer att fortsätta ge värde efter några år.
  • Vissa varumärken lever på att de alltid är i framkant, t.ex. teknikföretag som Apple eller Spotify. I andra brancher, t.ex. banker eller fackförbund är såna saker som säkerhet, trovärdighet och stabilitet viktigare och de ligger därför sällan i framkant vad gäller trender.
  • Satsa bara på trender som stöder era användares beteeende. Exempelvis var det länge trendigt med låga kontraster på färger, t.ex. ljusgrå text på vit bakgrund. Men ingen gillar text som är svår att läsa. Så fundera på hur nästa trend kommer påverka beteendet på webbplatsen, och satsa bara på sånt som faktiskt stöder användarnas beteende.

Det här var bara 10 av de trender vi ser nu på den digitala designhimlen. Några kanske ni kommer att ha användning av, andra kommer kanske att passera förbi. Vilka trender ser du omkring dig? Hör gärna av dig till någon av oss!

Hälsningar Natalie och Calle