Nu finns goda skäl att tro att Google ytterligare kommer att ranka de sajter som använder en säker anslutning (https) högre än webbplatser som inte gör det.

Redan 2014 gick Google officiellt ut och sa att man börjat ranka sajter som använder https högre än sajter som inte gör det, men att det inledningsvis inte skulle ha så stort inflytande på rankningen. Men nu tycks tiden vara inne för Google att ändra på det.

Chrome kommer att visa när en anslutning inte är säker

I ett blogginlägg från september i år berättar Google att man från och med januari 2017 kommer att göra tydliga markeringar i webbläsaren Chrome när användaren besöker en webbplats som inte använder sig av en säker anslutning.

Texten ”Not secure” kommer att läggas till vid adressen i adressfälten i Chrome om sidan innehåller till exempel e-handel- eller inloggningsfunktioner och inte använder sig av en säker anslutning”. Så småningom kommer dessa markeringar att göras allt tydligare, skriver Google i sin bloggpost Moving towards a more secure web.

Senast Google gjorde en liknande förändring var när de började markera vilka webbplatser som var mobilvänliga, och vilka som inte var det. Samtidigt ändrades algoritmerna för rankningen och mobilvänliga webbplatser premierades i sökresultatet. Det finns all anledning att tro att samma sak kommer att hända nu. Så nu blir https nästa aspekt att ta hänsyn till vid sökmotoroptimeringen.

Att byta från http till https är i princip som att flytta webbplatsen till en ny adress. Det finns en del saker att tänka på så att sidor inte tappar i ranking i Googles sökresultat, såsom uppdatera filer på webbservern och se till att Google hittar till den nya adressen istället för den gamla med http.

Webbriktlinjer.se rekommenderar https

Vägledningen för webbutveckling webbriktlinjer.se rekommenderar i riktlinje nr 7 Använd en krypterad anslutning för e-tjänster att https används för alla e-tjänster som använder inloggning eller hanterar personliga eller ekonomiska uppgifter, men att en webbplatsansvarig bör överväga om hela webbplatsen ska kunna användas över https.

Https används till exempel för att göra betalningsöverföringar och inloggningar säkra på internet. Bland annat innebär det att information inte ska kunna avlyssnas av tredje part och användaren ska kunna lita på att avsändaren är den som den ger sig ut för att vara. Ofta visas ett stängt hänglås i webbläsaren adressfält för att markera att det är en säker anslutning.

Vi hjälper er gärna med att byta till en säker anslutning och göra de justeringar som krävs för att flytten ska bli SEO-vänlig. Kontakta Frida Hallén.