Under 2019 börjar tillgänglighetskraven i lagen om tillgänglighet till digital offentlig service (webbdirektivet) successivt att införas, och en av de fyra grundläggande principerna är att digitalt innehåll ska vara möjligt att uppfatta för alla.

Rapporter visar att vissa personer med dyslexi har lättare att läsa texter skrivna med Comic sans än med andra teckensnitt.

För att digital offentlig service ska bli så tillgänglig som möjligt kommer myndigheters webbplatser därför att senast den 23 september behöva införa teckensnittet Comic sans, eller motsvarande.

- Tillgänglighet och god estetik står sällan i motsatsförhållande till varandra, men det finns enstaka undantag, säger Pär Lannerö som är tillgänglighetsexpert på Metamatrix.

Metamatrix vet vad som är sanning och vad som bara är påhitt när det gäller den nya lagstiftningen. Vi erbjuder kurser, föreläsningar, webbutveckling och granskningar som hjälper myndigheter att leva upp till kraven och göra sina sajter mer tillgängliga för alla. Redan nu på fredag den 5 april håller vi ett kostnadsfritt frukostseminarium om de nya lagkraven om tillgänglighet. Det är inget skämt. Först till kvarn!

Uppdatering: Den 6 april, bara några dagar efter att vi publicerade ovanstående aprilskämt, startade i USA uppropet #ComicSansTakeover: Gör om din logga i Comic sans för att uppmärksamma tillgänglig design! I nästa inlägg kan du se hur vår logotyp ser ut i Comic sans och läsa mer om utmaningen!