Inför EU-valet finns många "kompasser" som hjälper dig att orientera dig i aktuella frågor. Men de flesta tar knappt upp digitala frågor, trots att vi är uppkopplade så stor del av tiden, och trots att EU har stor påverkan på det digitala livet!
Därför har vi gjort en valkompass om bara digitala frågor. Innan partierna meddelat sina officiella ståndpunkter ger kompassen inget svar på vilket parti som ligger närmast dig, men den kan förhoppningsvis underlätta vår gemensamma orientering i det digitala landskapet.
Flytta markören om du vill ändra inriktning
Dina svar lagras bara i din egen webbläsare, och bara under besöket på sidan, om du inte själv väljer att dela dem eller spara dem. Det kan du i så fall göra med hjälp av kodrutan som finns efter de 10 frågorna.
Inget svar är också ett fullt godtagbart svar. Det bästa är ju om det går att kombinera de båda sidorna.
Hur kan vi skydda det öppna samhället?
Förklaring
Datalagring och övervakningskameror kan vara effektiva för brottsbekämpning och skydda oss mot terrorism. Men när informationen lagras kan den också läcka, eller användas för förtryck.
Blir vi trygga om vi övervakas? Blir vi fria?
Vad ska man få säga på nätet?
Förklaring
På internet kan vem som helst säga vad som helst, och potentiellt nå enormt många! Även den som inte har inflytande över någon redaktion eller pengar att köpa sig spridning. Men i skydd av skärmen är det tyvärr många som missbrukar möjligheten. Med yttrandefriheten följer därför både hat, hot och trakasserier. Om samtalsklimatet blir för hårt vågar inte alla delta.
Behövs mer eller mindre av filter och blockeringar?
Vill information vara fri?
Förklaring
Upphovsrättsdirektivet som nyligen beslutades i Bryssel var efterlängtat av upphovsrättsorganisationer som vill att det ska bli lättare att finansiera bra innehåll. Samtidigt medför regleringen allt större krav på filtrering och granskning. Motståndarna oroar sig för att det i praktiken kan medföra dyr och begränsande censur och bli slutet för nätets kultur av återanvändning och delande.
Borde EU gå längre, eller backa?
Hur bör internet styras?
Förklaring
Internet föddes i USA och styrdes länge därifrån. Successivt har fler länder fått inflytande, men även företag och organisationer som driver och använder nätet. Representation efter folkmängd låter bra, men flera stora länder är inte demokratiska och vill till exempel inte ha yttrandefrihet. Även ett land - en röst kan leda till låsningar, särskilt som både kunskap, användning och internetmognad varierar mycket.
För mycket regler eller för lite?
Förklaring
I rask takt har EU tagit fram reglering som på olika sätt skyddar oss i en alltmer digital tid. Till exempel inkludering i webbdirektivet, dataskydd i GDPR och konsument- och integritetsskydd i den nya EECC. Regleringen har mycket goda avsikter, men medför också betydande merarbete för alla som vill ta fram digitala lösningar.
Blir Europa tryggare, säkrare och bättre eller lägger sig regleringen som en våt filt som kväver digitaliseringen?
Mer eller mindre individualisering?
Förklaring
Med digitala metoder kan varje individs beteende och behov analyseras, vilket gör att var och en kan bemötas efter sina egna förutsättningar. Exempelvis i skolan. Det kan ge förbättrade resultat och besparingar, men innebär också att vi får färre gemensamma erfarenheter och uppnår olika resultat.
Vill du förändra balansen?
Cash is king, eller?
Förklaring
I och med digitaliseringen minskar användningen av kontanter. Det minskar risken för rån, borttappade sedlar och penningtvätt. Men det ökar beroendet av el och uppkoppling, försvårar anonymitet och gör pengar mindre konkreta (och därmed svårare att lära sig hantera för vissa grupper).
Behöver kontanterna finnas kvar?
Vad skapar en hållbar välfärd?
Förklaring
En åldrande befolkning kräver att vård och omsorg effektiviseras. Digitala vårdcentraler har bra öppettider och kan spara resurser. Robotar kan frigöra tid inom omsorgen. Men kanske är det mer mänsklig närvaro vi egentligen behöver?
Det behöver inte vara motsatser, men går digitaliseringen av välfärden för snabbt eller för långsamt?
Bör EU bli ett mer datadrivet samhälle?
Förklaring
Användning av kvantitativa data (från exempelvis sensorer och systemloggar) kan ge stora fördelar. Datadrivna beslut grundas på fakta snarare än fördomar. Istället för stickprov kan allt mätas!
Men risken är att bara det som går att mäta prioriteras. Vad händer då med relationer, kultur, andliga och estetiska värden?
Vad är bästa sättet att säkra kvalitet?
Förklaring
Med digitala verktyg och mallar kan vi dokumentera sakligt, utifrån genomtänkta skalor och kriterier. Det blir spårbart, enhetligt och jämförbart. Kanske även rättvist och rättssäkert. Eller fyrkantigt, begränsande och oinspirerande.
Krav på dokumentation blir allt högre inom skola och vård. Borde fler ta efter? Eller borde proffs ägna sig åt annat?
Dina inställningar som en kod
Bakgrund
Den här kompassen är en vidareutveckling av en del av den bloggserie om digitalisering som vi publicerade för några veckor sedan.
Varför gör Metamatrix detta?
Metamatrix tar inte partipolitisk ställning, och har i regel inte heller som företag åsikter. Men vi jobbar med hållbar digitalisering och behöver själva försöka förstå de olika konsekvenser som digitaliseringen för med sig. Man kan säga att blogginlägg som detta är ett sätt för oss att orientera oss själva - och varför då inte samtidigt hjälpa andra att orientera i detta stundtals ganska krångliga område.
EU:s roll inom digitalisering
EU har betydande påverkan på vår digitala miljö. Säkert har du hört talas om GDPR, upphovsrättsdirektivet, datalagringsdirektivet, "kaklagen"...? Och kanske även webbtillgänglighetsdirektivet, något som Metamatrix jobbat mycket med.
Vad tycker partierna?
Digital teknik baseras i och för sig på ettor och nollor, men digital politik är inte binär, inte höger-vänster, och inte gal-tan. Det är faktiskt svårt att förutsäga partiernas åsikter. Representerar du ett parti? Berätta gärna hur ni ser på digitala frågor i så fall, så kanske vi kan lägga till en jämförelsefunktion också!
Vill du veta mer?
Kontakta Pär Lannerö om du vill veta mer!
Pär Lannerö
Konsult inom digital hållbarhet och tillgänglighet