Var femte svensk uppger att de har nedsatt funktionsförmåga.* Så hur kommer det sig då att det fortfarande designas och utvecklas webbplatser som inte fler människor har nytta av?

Webbplatsen blir en bättre upplevelse för fler människor om vi  designers tar vårt ansvar för innehållet och designen.

Fem enkla tips för att göra inkluderande design

1. Skapa bra kontraster

Använd bra kontraster på webbplatsen, alla har inte samma skarpa ögon och den senaste skärmen som du. Bra kontraster gör det också enklare att använda webbplatsen exempelvis i starkt solsken. Color contrast Analyzer är ett av många verktyg för att kontrollera kontraster. Ett annat enkelt sätt att testa kontrasterna är att visa webbplatsen på en projektor. Går det fortfarande att läsa texterna och se färgerna?

2. Gör tydliga och stora knappar

Många har svårt att klicka rätt om klickytan är för liten. Om du är högerhänt, testa att navigera på webbplatsen med din vänsterhand. Går det fortfarande att klicka på knapparna på ett enkelt sätt, eller behöver storleken justeras?

3. Skriv bra texter

Använd klarspråk och skriv beskrivande alt-texter så att skärmläsare kan läsa upp innehållet. Skriv inte för långa texter så att fler människor kan ta till sig innehållet.

4. Stöd tangentbordsnavigering

Koppla ur musen och testa att navigera på webbplatsen med tangentbordet. Följer strukturen en logisk ordning om du tabbar dig igenom sidan? Är möjligt att använda alla funktioner genom att enbart använda tangentbordet?

5. Gör användningstester

Det sista tipset som också är det allra viktigaste - låt riktiga människor testa produkten eller webbsidan!

Vi kan inte gissa hur det är att ha en synnedsättning eller en motorisk nedsättning.

Länktips och verktyg om inkluderande design:

Inclusive Design at Microsoft

The A11Y Project, resources

Stark - simulerar färgblindhet och kontrollerar kontraster i Sketch

* Källa: Statistiska centralbyrån

Natalie Nordström, interaktionsdesigner och gränssnittsutvecklare