Dagen före valet ringde jag min syster. Hon berättade att hon och barnen satt och pratade politik. Hon hade precis frågat vad de skulle vilja se för förändringar i skolan och om de tyckte det var en bra idé med färre barn i varje klass? Mitt nioåriga syskonbarn svarade bestämt ”Nej! Då har man ju inte lika många att leka med”.  ”Jag tycker det borde vara fler barn från hela världen i skolan”, svarade 7-åringen.

Tänk om våra barn och deras tankar fick styra lite mer!   

Jag, precis som många andra, oroas över den ökade främlingsfientlighet och rasism vi ser i Sverige idag. Ända sedan Sverigedemokraterna kom in i riksdagen 2010 har jag pendlat mellan en känsla av jävlar-anamma och en känsla av hopplöshet. Hur gör vi för att bryta det här?  Hur vänder vi rädslan? Vad kan jag göra?

Oavsett vad du röstade på igår så tycker jag att det är viktigt att komma ihåg att integration inte är något som kan lösas bara av våra politiker. Integration är något vi behöver lösa tillsammans, det hänger på dig och mig. Jag är övertygad om att en av de viktigaste vägarna in i samhället är att få jobb. Vi behöver alla ett sammanhang, att känna oss behövda och såklart en inkomst. Och för att lära sig svenska behöver man träffa andra som pratar svenska. I Sverige förmedlas dessutom de flesta jobb genom kontakter.

För mig handlar integration om värderingar, att alla människor är lika värda och ska ha samma möjligheter men också om att ta tillvara på allas kompetens. En av IT-branschens, och min som vd:s, största utmaningar är att hitta personal. Som digital byrå är vi ständigt på jakt efter duktiga kollegor. Och för att nå utrikesföddas kompetens behöver vi bredda våra egna nätverk.

Därför startar vi idag ett nytt initiativ här på Metamatrix. Vi vill bidra till ett inkluderande samhälle. Alla medarbetare har nu möjlighet att på arbetstid engagera sig i något av de många initiativ som finns för att främja integration och möten mellan människor. Till exempel Yrkesdörren, Kompis Sverige, Kompisbyrån eller Invitationsdepartementet som matchar ihop nya och etablerade svenskar i syfte att öka gemenskapen och skapa nya kontakter.

Under hösten kommer vi att dela med oss av våra möten och vi hoppas att det också kan inspirera dig att engagera dig. Har du tips till oss så får du jättegärna höra av dig.

Vi kan alla göra något. Nu är det dags att sätta igång!

Frida Hallén, vd