Vi har jobbat länge med tillgänglighet på webben och blev väldigt glada över att så många ville komma och lära sig mer. Som Umbraco Certified Partner känns det också både roligt och viktigt att bidra till communityt, samt att få chans att träffa andra som gillar Umbraco lika mycket som vi.
Vi började kvällen med mingel, lite mat och en tipsrunda där alla fick testa sina kunskaper om tillgänglighet. Kvällens talare var Alex Guitz, systemutvecklare på Metamatrix och tekniskt ansvarig för våra kunders Umbraco-webbar och Carl Törnquist, UX-designer och frontendutvecklare på Metamatrix. Vi gick igenom några av våra senaste case från webbplatser vi jobbar med, både design och back-end. Det blev många bra diskussioner, bland annat pratade vi om hur viktigt det är att få in tillgänglighet som en naturlig del i varje sprint, på samma sätt som till exempel prestanda och säkerhet, och olika sätt att testa och granska tillgängligheten innan lansering.
— Det är roligt att så många ville komma på vårt meetup. Vi har jobbat länge med webbtillgänglighet och är en av de främsta inom området. Vi ser också ett allt större intresse för Umbraco som plattform, från både kunder, utvecklare och studenter som pluggar .Net. Missade du den här träffen så kommer det nya chanser, vi planerar fler meetups framöver, säger Frida Hallén, vd på Metamatrix.
Tips för tillgängliga webbplatser
Om du behöver övertygas om varför det är viktigt med tillgänglighet så kan vi passa på att nämna några anledningar. Först och främst handlar det om mänskliga rättigheter, digitala lösningar ska kunna användas av alla i samhället, men en tillgänglig webb gör också att du når fler och kraven som ställs när det gäller tillgänglighet ger oftast en bättre användarupplevelse för alla användare.
Några tips för tillgängliga webbplatser:
- Se till att tillgänglighet finns med i varje sprint så att det blir en naturlig del av projektet.
- Testa! Testa själv med olika verktyg som till exempel skärmläsare eller att surfa utan mus med bara tangentbordet. Det finns också flera bra webbläsartillägg du kan använda, vi på Metamatrix har gjort ett eget Chrome-tillägg, Web Disability Simulator, där du kan få en känsla för hur det är att surfa med en funktionsnedsättning och vi kan också tipsa om WAVE eller Lighthouse.
- Gör användningstester, det brukar alltid ge nya insikter.
- Kolla kontrasterna! En av de vanligare bristerna vi ser när vi tillgänglighetsgranskar webbplatser är för låg kontrast mellan text och bakgrund.
- Glöm inte redaktören. Tillgänglighet på webben handlar inte bara om hur koden är skriven, utan även om hur redaktörerna arbetar med texter, rubriker, länkar, alt-texter med mera.
- Webbriktlinjer.se, här hittar du de officiella riktlinjerna för hur man bör arbeta med webbplatser inom offentlig sektor. Riktlinjerna går att filtrera för att visa vilka riktlinjer som är särskilt relevanta för utvecklare.

