Digital tillgänglighet

Fortfarande finns stora brister i digital tillgänglighet. 85% av alla webbplatser har något problem med svag färgkontrast, många är svåra att hantera med enbart tangentbord, andra går sönder när användaren skruvar upp textstorleken, och så vidare. Det innebär att människor utestängs från digitala miljöer eller måste kämpa för att ta sig förbi hinder. Helt i onödan.

Men utvecklingen går åt rätt håll! EU har beslutat om flera lagar som tvingar allt fler att rensa bort hindren från sina digitala tjänster. För offentlig sektor är lagkraven redan införda, och snart kommer liknande krav för fler sektorer. Därmed ökar kunskapen på bred front - och det är framförallt kunskapsbrist som ligger bakom hindren. Verktyg, metoder och standarder utvecklas också ganska snabbt.

Och medaljerna då? Jo, i den kommande versionen av WCAG är tanken att riktigt tillgängliga digitala system kan stoltsera med guld-nivå i tillgänglighet. Detaljerna är inte riktigt klara, men Pär kommer att berätta på ett ungefär vad som kommer krävas för guld, silver och brons.

Innehåll och föreläsare

Pär Lannerö är expert på digital tillgänglighet och hållbarhet på Metamatrix. Han hjälper myndigheter och företag att förstå användarnas behov och följa tillgänglighetskraven, och har hållit hundratals utbildningar i ämnet. Han har tidigare varit ansvarig för webbriktlinjer.se och har även uppdrag inom standardiseringen. Pär kommer inte bara att introducera det viktiga området digital tillgänglighet utan även spana lite mot framtiden. Till exempel berätta om den kommande W3C-specifikationen WCAG3, och berätta vad du kan göra för att bidra till ett mer hållbart internet för alla.

Boka plats

Webbinariet hålls i samarbete med Internetstiftelsen och det kostar inget att delta. Det finns ett fåtal fysiska platser men föreläsningen kommer också livesändas på webben.

De fysiska platserna till evenemanget är fullbokade men föreläsningen sänds även live via Youtube. Du behöver inte registrera dig och länken till sändningen hittar du hos Goto10.