Kära SharePoint,

Jag tänker ofta på dig nuförtiden. Jag brukar undra om du har någon ny funktion eller design på gång, för det har du ju titt som tätt numera. Hur orkar du egentligen? Just som jag tror att du har nått toppen blir du lite snyggare och lite bättre!

Så ... det är väl inte konstigt att fler och fler lägger märke till dig.

Just nu är det exempelvis många organisationer som behöver vår hjälp att bygga intranät för att underlätta arbete från hemmet. Du skulle se deras min när jag rekommenderar dig! De kan inte tro att jag menar allvar då de oftast minns hur du var förut, på den tiden då alla anlitade utvecklare för att få "SharePoint att inte se ut som SharePoint". Det de inte vet är hur mycket du har förändrats.

Den stora förändringen kom år 2016 när SharePoint Modern lanserades. Sedan dess har du fått 

  • enklare och tydligare gränssnitt som gillas lika mycket av intranätansvariga som användare
  • överblickbar megameny som du kommer åt över hela intranätet 
  • mobilanpassade sidmallar med massa webbdelar för bland annat text, bild, film, sociala medieflöden och funktioner från övriga Office365-familjen, exempelvis Forms och sprillans nya Lists
  • inbyggda kommentarsfält och möjlighet att "gilla" innehåll
  • möjlighet att rikta sidor och lyfta menyval med hjälp av målgruppsanpassning

En del saker gick delvis att göra tidigare, men det har blivit så mycket bättre, enklare och smidigare! Nu kan du verkligen bygga ett helt intranät med standardfunktionalitet, utan att vara en superavancerad tekniker eller utvecklare. Däremot behöver du gedigen kunskap om SharePoint, en strategi för innehåll och struktur, samt lite kreativitet och fantasi.

Det är precis det vi erbjuder våra kunder. Vissa vill bara ha lite hjälp att komma igång, andra vill ha hjälp med allt från förstudie till lanseringMen, det som är gemensamt för våra kunder är att de snart nog börjar uppskatta dig, kära SharePoint, nästan lika mycket som jag gör. De vågar knappt erkänna att de tycker att det är kul att jobba i SharePoint – vem kunde ha trott det efter de där första skeptiska blickarna?

Hur som helst ...

Det är fantastiskt att du har blivit så populär, men då och då händer det att jag önskar att jag fick ha dig lite mer för mig själv.

Ända sedan den där vårdagen 2010 då jag såg dig för första gången har jag varit dig trogen. Visst var du lite ful och konstig, men redan då såg jag dig för det du var – en oslipad diamant. Tänk att kunna bygga digitala system utan en enda rad kod? För mig, som bara inte kan lära mig C# eller liknande programmeringsspråk (till skillnad från många av mina kollegor som är stjärnor på det), var det en hisnande känsla. Du har verkligen bevisat mig rätt på alla sätt.

Du förtjänar all framgång, det gör du! Jag hoppas bara att du tänker på mig ibland och på alla våra fina minnen: från vårt första intranät till det vi implementerar just nu för Statens fastighetsverk … men det är en annan historia.

Vi ses snart igen, SharePoint!

Din trogna vän,
Helena


Helena Starenby jobbar som intranätstrateg och digital kommunikatör på Metamatrix. Hon skriver ofta om Microsofts programflora, särskilt om den stora kärleken SharePoint. När hon inte jobbar går hon så ofta hon kan på improvisationsteater.