• Metamatrix spanar - april 2024

  I månadens spaningsinlägg tipsar vi om några AI-verktyg för den som ännu inte har hunnit komma igång med AI. I USA riskerar TikTok att blockeras och Hubspot levererar en fet rapport som innehåller de senaste och hetaste trenderna inom social media.

 • Metamatrix spanar - februari 2024

  I månadens spaningsinlägg gläds vi åt Hedemora kommun som skickat sitt sista fax. I samma veva passar Apple på att lansera den hypade VR-prylen Vision Pro och vi på Metamatrix är så glada över att vår kund, Folkhögskolornas Serviceorganisation vann pris för bästa webbplats. Igen!

 • Metamatrix spanar - januari 2024

  Det är ingen tvekan om att AI fortsatt dominerar något bland våra spaningar där bland annat socialtjänsten stoltserar med ny sajt som ska hjälpa medarbetarna att komma igång med AI. Samtidigt skakades IT-sverige av säkerhetsintrånget mot TietoEvry och vi kan läsa om upphandlingsfusket inom Sveriges kommuner gällande det populära CMS:et Sitevision.

 • Metamatrix spanar - november 2023

  Det har stormat rejält kring OpenAI i och med att VD Sam Altman fick sparken från bolaget tidigare under månaden och EU-Parlamentet dissar lagförslag om massövervakning. I novembers AI-svep ratar yngre AI och svenska folket ställer sig alltmer negativa till AI.

 • Metamatrix spanar - oktober 2023

  I Svenskarna och internet kan vi läsa att vi inte vill ha nätreklam samt att vi tror att digitaliseringen har en positiv klimatpåverkan. WCAG 2.2 är nu standard men blir troligen lagkrav först 2026. Det blir allt vanligare med bedrägeriförsök och på sajten Bluffvarningar hittar du aktuella försök. Oktobers AI-svep lyfter årets AI svensk samt AI-verktyg för rappare.

 • Metamatrix spanar - september 2023

  Web Service Awards har släppt sin trendrapport där de skriver att nästan alla genomför någon form av undersökning på sin webbplats. Huddinge kommun har tagit fram ett verktyg för att visualisera skillnader, likheter och trender mellan olika områden i kommunen. W3C har publicerat Web Sustainability Guidelines som ska bidra till hållbarare webblösningar och Spotify släpper funktion för att översätta poddar med AI.

 • Metamatrix spanar - augusti 2023

  I augusti har spanar vi att EUs Digital Service Act gör det möjligt att välja bort rekommendationsalgoritmer i Instagram och Facebook. Googles generativa sökresultat, SGE, ska göra det enklare att få svar på komplexa frågor snabbare och visa svar direkt i sökresultatet. Det är återigen okej att föra över personuppgifter till USA enligt beslut av EU-kommissionen i juli och så hjälper prognoskartor piloter att välja rutter som minskar utsläpp.

 • Metamatrix spanar - juni 2023

  Så här i sista inlägget innan semestern skriver vi om Sverigekartan som visar kommuners och regioners arbete med öppna och delade data. Bonnier News har fått miljonböter för personuppgiftsanvändning utan samtycke. Hos Klimatkollen kan du se kommuners klimatplaner och enligt undersökning från Fryshuset och Samsung är unga positiva till AI och Metaverse. Sist tipsar vi om Pessimist Archive som omfamnar innovations- och teknikpessimismen.

 • Metamatrix spanar - maj 2023

  Nu kan du kolla ljudnivåerna där du bor i Stockholms bullerkarta. Skellefteå använder AI för att föra en öppnare och mer ostyrd medborgardialog. Försäkringskassan samarbetstjänst Safos är ett alternativ till Teams baserad på öppen källkodsverktyg. Och så hurrar vi för GDPR 5 år och sammanfattar kort hur GDPR påverkat oss.

 • Samma som igår fast ännu bättre! 

  Alla goda ting är tre och nu kan vi stötta dig hela vägen. Den 1 maj slogs Crio, Giraff och Metamatrix samman under varumärket Metamatrix.

 • Metamatrix spanar - april 2023

  2025 ska Apple bara ha återvunnen kobolt i sina produkter. En granskning visar att 61% av kommuners webbplatser har tillgänglighetsbrister trots att kommuner lyder under DOS-lagen. Riksrevisionen kritiserar Sveriges arbete med informations- och cybersäkerhet. Vi tipsar om några AI-artiklar, bland annat om historiker som använder AI för att förstå historien och de olika subkulturerna bland AI-tänkarna. Sist påminner vi om att Google Universal Analytics stängs ner 1 juli.

 • Metamatrix spanar - mars 2023

  Vi spanar att Ockelbo och Pajalabostäder har förelagts vite för tillgänglighetsbrister. 20 framtidsspaningar mot 2030 med den röda tråden teknik och hållbarhet. Webbläsartillverkare går samman för att förbättra funktioner tillsammans. Gå och se Laurie Andersons utställning på Moderna museet med bland annat AI-konst.

 • Metamatrix spanar - februari 2023

  VR (virtual reality) i utbildning för tekniker hos Volvo Lastvagnar har gjort utbildnignen säkrare och lett till minskat resande. EU och USA är inte överens kring överföring av personuppgifter över Atlanten. Sverige på tioende plats av tolv när det kommer till att dela öppna data inom det offentliga. Vi tipsar om poddar och artiklar för dig som vill hänga med i svängarna kring AI, ChatGPT och Bing. Och till sist tipsar vi om en kartläggning av alla På spårets resmål.

 • Metamatrix spanar - januari 2023

  Vår första spaning 2023 tar upp att hög säkerhet gör att Macbooks inte kan återanvändas. Det utökade EU-direktivet om öppen data gör att Lantmäteriet släpper detaljerad kartdata fri. Superdatorn Berzelius har uppgraderats och tränas på svensk språkmodell och maskinlärning för life science. Forskare i Saudiarbien har lyckats få fönster att producera internetanslutning med hjälp av solljus.

 • flera små pepparkakshus

  Metamatrix spanar - december 2022

  2022 närmar sig sitt slut och vi spanar på årets innovationer och trender framåt. Drönare används för att gallra skog och Fortnite får böta för att de inte har skyddat barns personuppgifter. Google Lens kan tyda handskrivna krumelurer så oläsliga recept på behandligar är ett minne blott.