• Metamatrix spanar - augusti 2023

  I augusti har spanar vi att EUs Digital Service Act gör det möjligt att välja bort rekommendationsalgoritmer i Instagram och Facebook. Googles generativa sökresultat, SGE, ska göra det enklare att få svar på komplexa frågor snabbare och visa svar direkt i sökresultatet. Det är återigen okej att föra över personuppgifter till USA enligt beslut av EU-kommissionen i juli och så hjälper prognoskartor piloter att välja rutter som minskar utsläpp.

 • Metamatrix spanar - juni 2023

  Så här i sista inlägget innan semestern skriver vi om Sverigekartan som visar kommuners och regioners arbete med öppna och delade data. Bonnier News har fått miljonböter för personuppgiftsanvändning utan samtycke. Hos Klimatkollen kan du se kommuners klimatplaner och enligt undersökning från Fryshuset och Samsung är unga positiva till AI och Metaverse. Sist tipsar vi om Pessimist Archive som omfamnar innovations- och teknikpessimismen.

 • Metamatrix spanar - maj 2023

  Nu kan du kolla ljudnivåerna där du bor i Stockholms bullerkarta. Skellefteå använder AI för att föra en öppnare och mer ostyrd medborgardialog. Försäkringskassan samarbetstjänst Safos är ett alternativ till Teams baserad på öppen källkodsverktyg. Och så hurrar vi för GDPR 5 år och sammanfattar kort hur GDPR påverkat oss.

 • Samma som igår fast ännu bättre! 

  Alla goda ting är tre och nu kan vi stötta dig hela vägen. Den 1 maj slogs Crio, Giraff och Metamatrix samman under varumärket Metamatrix.

 • Metamatrix spanar - april 2023

  2025 ska Apple bara ha återvunnen kobolt i sina produkter. En granskning visar att 61% av kommuners webbplatser har tillgänglighetsbrister trots att kommuner lyder under DOS-lagen. Riksrevisionen kritiserar Sveriges arbete med informations- och cybersäkerhet. Vi tipsar om några AI-artiklar, bland annat om historiker som använder AI för att förstå historien och de olika subkulturerna bland AI-tänkarna. Sist påminner vi om att Google Universal Analytics stängs ner 1 juli.

 • Metamatrix spanar - mars 2023

  Vi spanar att Ockelbo och Pajalabostäder har förelagts vite för tillgänglighetsbrister. 20 framtidsspaningar mot 2030 med den röda tråden teknik och hållbarhet. Webbläsartillverkare går samman för att förbättra funktioner tillsammans. Gå och se Laurie Andersons utställning på Moderna museet med bland annat AI-konst.

 • Metamatrix spanar - februari 2023

  VR (virtual reality) i utbildning för tekniker hos Volvo Lastvagnar har gjort utbildnignen säkrare och lett till minskat resande. EU och USA är inte överens kring överföring av personuppgifter över Atlanten. Sverige på tioende plats av tolv när det kommer till att dela öppna data inom det offentliga. Vi tipsar om poddar och artiklar för dig som vill hänga med i svängarna kring AI, ChatGPT och Bing. Och till sist tipsar vi om en kartläggning av alla På spårets resmål.

 • Metamatrix spanar - januari 2023

  Vår första spaning 2023 tar upp att hög säkerhet gör att Macbooks inte kan återanvändas. Det utökade EU-direktivet om öppen data gör att Lantmäteriet släpper detaljerad kartdata fri. Superdatorn Berzelius har uppgraderats och tränas på svensk språkmodell och maskinlärning för life science. Forskare i Saudiarbien har lyckats få fönster att producera internetanslutning med hjälp av solljus.

 • flera små pepparkakshus

  Metamatrix spanar - december 2022

  2022 närmar sig sitt slut och vi spanar på årets innovationer och trender framåt. Drönare används för att gallra skog och Fortnite får böta för att de inte har skyddat barns personuppgifter. Google Lens kan tyda handskrivna krumelurer så oläsliga recept på behandligar är ett minne blott.

 • Människor i grupp

  Metamatrix spanar - november 2022

  Vi spanar att länkar från andra blir mindre viktigt för SEO. Spelutvecklare har ett ökat fokus på att ta fram spel som är tillgängliga för alla. Vi förklarar vad Web3 är samt lugnar dig som webbplatsägare med att zero-click inte är så dåligt för dig som man först trodde.

 • Rosa macrons och hallon

  Metamatrix spanar - oktober 2022

  PTS granskar om webbplatsinnehavare följer kakreglerna. Vi tipsar om webbläsaren DuckDuck Go for Mac som värnar om din personliga integritet samt en platta som gör att du kan känna på bilder. Vi sammanfattar också rapporten Svenskarna och internet 2022 där du kan läsa att 94 procent av svenskarna använder internet dagligen.

 • Sex stycken AI-genererade pokémons

  Metamatrix spanar - september 2022

  Denna månad spanar vi att det kommer en presidentorder gällande den transatlantiska dataöverföringen i början på oktober. Vi tipsar om en AI-widget där du kan skapa egna Pokémons. I Danmark har Datatilsynet kommit fram till att Google Analytics inte kan användas på ett lagligt sätt utan kompletterande åtgärder. Till sist sammanfattar vi årets trendrapport "Hur mår Sveriges webbplatser?".

 • Metamatrix spanar - augusti 2022

  Vi rivstartar efter sommaren och berättar om Googles utrullning Helpfull Content Update som rensar bort ohjälpsamt innehåll. Snart kan du testa Google chattbott och äntligen går det framåt för tillgänglighetsdirektivet som bland annat rör banker och e-handel. eBay lanserar live-auktioner och LinkedIn Business Manager är här.

 • Metamatrix spanar - juni 2022

  I vårt sista spaningsinlägg innan semestern tipsar vi om att Google Search Console kommer med en rapport för sidor med video. Du som tillbringar tid på vattnet på västkusten ska kolla in Ocean View för att få koll på olycksdrabbade grund. Och sist några klipp från Config 2022 om design och användare som vi tycker du ska kolla på när du ligger i hängmattan.

 • Metamatrix spanar - maj 2022

  Syrenerna står i full blom och vi spanar in Zoom som läser av ansiktsuttryck i möten. IMY granskar Klarnas köpprocess där användare ofta inte behöver logga in eller identifera sig. Vi förklarar bionic reading och berättar om att Blocket har tagit bort avgiften för säljare på vissa av sina kategorier.