• Metamatrix spanar - januari 2023

  Vår första spaning 2023 tar upp att hög säkerhet gör att Macbooks inte kan återanvändas. Det utökade EU-direktivet om öppen data gör att Lantmäteriet släpper detaljerad kartdata fri. Superdatorn Berzelius har uppgraderats och tränas på svensk språkmodell och maskinlärning för life science. Forskare i Saudiarbien har lyckats få fönster att producera internetanslutning med hjälp av solljus.

 • flera små pepparkakshus

  Metamatrix spanar - december 2022

  2022 närmar sig sitt slut och vi spanar på årets innovationer och trender framåt. Drönare används för att gallra skog och Fortnite får böta för att de inte har skyddat barns personuppgifter. Google Lens kan tyda handskrivna krumelurer så oläsliga recept på behandligar är ett minne blott.

 • Människor i grupp

  Metamatrix spanar - november 2022

  Vi spanar att länkar från andra blir mindre viktigt för SEO. Spelutvecklare har ett ökat fokus på att ta fram spel som är tillgängliga för alla. Vi förklarar vad Web3 är samt lugnar dig som webbplatsägare med att zero-click inte är så dåligt för dig som man först trodde.

 • Rosa macrons och hallon

  Metamatrix spanar - oktober 2022

  PTS granskar om webbplatsinnehavare följer kakreglerna. Vi tipsar om webbläsaren DuckDuck Go for Mac som värnar om din personliga integritet samt en platta som gör att du kan känna på bilder. Vi sammanfattar också rapporten Svenskarna och internet 2022 där du kan läsa att 94 procent av svenskarna använder internet dagligen.

 • Sex stycken AI-genererade pokémons

  Metamatrix spanar - september 2022

  Denna månad spanar vi att det kommer en presidentorder gällande den transatlantiska dataöverföringen i början på oktober. Vi tipsar om en AI-widget där du kan skapa egna Pokémons. I Danmark har Datatilsynet kommit fram till att Google Analytics inte kan användas på ett lagligt sätt utan kompletterande åtgärder. Till sist sammanfattar vi årets trendrapport "Hur mår Sveriges webbplatser?".

 • Metamatrix spanar - augusti 2022

  Vi rivstartar efter sommaren och berättar om Googles utrullning Helpfull Content Update som rensar bort ohjälpsamt innehåll. Snart kan du testa Google chattbott och äntligen går det framåt för tillgänglighetsdirektivet som bland annat rör banker och e-handel. eBay lanserar live-auktioner och LinkedIn Business Manager är här.

 • Metamatrix spanar - juni 2022

  I vårt sista spaningsinlägg innan semestern tipsar vi om att Google Search Console kommer med en rapport för sidor med video. Du som tillbringar tid på vattnet på västkusten ska kolla in Ocean View för att få koll på olycksdrabbade grund. Och sist några klipp från Config 2022 om design och användare som vi tycker du ska kolla på när du ligger i hängmattan.

 • Metamatrix spanar - maj 2022

  Syrenerna står i full blom och vi spanar in Zoom som läser av ansiktsuttryck i möten. IMY granskar Klarnas köpprocess där användare ofta inte behöver logga in eller identifera sig. Vi förklarar bionic reading och berättar om att Blocket har tagit bort avgiften för säljare på vissa av sina kategorier.

 • Metamatrix blir en del av Time People Group

  Time People Group förvärvar 100 % av aktierna i Metamatrix AB. Metamatrix AB som är en digital byrå och experter inom digital tillgänglighet omsätter idag cirka 16 MSEK och har 13 medarbetare. Förvärvet sker den 30 april 2022 och betalas kontant ur egen kassa. Metamatrix blir ett dotterbolag till Time People Group.

 • Metamatrix spanar - april 2022

  Så här i slutet av april spanar vi att gester som att räcka upp handen fungerar i Zooms appar för datorn. Google Media CDN är en ny tjänst för strömmat material. Vi beskriver vad Mastodon, det sociala nätverket som det pratats om senaste veckan, är. Och till sist tipsar vi om en Data Studio mall för söktrafik.

 • Köp en begagnad webbplats!

  För oss är hållbarhet viktigt. Varför lägga resurser på att bygga nytt när det går att återanvända? Metamatrix kommer från och med april månad börja arbeta cirkulärt med webben – vi ger gamla sajter ett nytt liv genom att börja återvinna gamla webbplatser.

 • Metamatrix spanar - mars 2022

  Sommartiden är här och likaså aprilvädret. I mars spanar vi att Google Universal Analytics stänger ner 1 juli 2023. Future Today Institutes framtidsrapport berättar om AI, Metaverse, Web3 och syntetisk biologi. Core Web Vitals för desktop är nu utrullat vilket sätter fokus på användarupplevelsen för ranking på Google. Och sist skriver vi om EUs planerade antitrustlagstiftning.

 • Metamatrix spanar - februari 2022

  I februari berättar vi om att det var bättre stämning på nätet 2021 enligt rapport från Microsoft. Ett antal teknikjättar har gått ihop för att gör det enklare att undersöka om bilder, video, ljudklipp och dokument är äkta eller falska. Pinterest lanserar AR-funktion för möbler och MSB visar i sin rapport att misstag och systemfel är vanligaste skälet till it-incidenter.

 • Metamatrix spanar - januari 2022

  I årets första spaning berättar vi att det är svårt att lita på kundomdömen på sajter. Mobilen är allt oftare en del av köpprocessen, även i fysiska affärer. EU-kommissionen kommer att släppa all sin mjukvara som öppen källkod. Användningen av Google Analytics är olaglig enligt dom i Österrike. En drönare flög ut en hjärtstartare i Trollhättan som hjälpte att rädda liv.

 • Metamatrix spanar - december 2021

  Så här i slutet på året spanar vi att spillvärme från serverhallar gör att grönsaker kan odlas i arktisk miljö året runt. DIGG tar tillsammans med några myndigheter fram en nationell REST API-profil för att förenkla för producenter och konsumenter av data. I årets intranäts trendrapport läser vi att ledningens engagemang kring intranäten har ökat. Drönare har levererat covidtest i Region Västerbotten. Och visste ni att Metamatrix finns som spel och bitcoin?