• Metamatrix spanar - april 2022

  Så här i slutet av april spanar vi att gester som att räcka upp handen fungerar i Zooms appar för datorn. Google Media CDN är en ny tjänst för strömmat material. Vi beskriver vad Mastodon, det sociala nätverket som det pratats om senaste veckan, är. Och till sist tipsar vi om en Data Studio mall för söktrafik.

 • Köp en begagnad webbplats!

  För oss är hållbarhet viktigt. Varför lägga resurser på att bygga nytt när det går att återanvända? Metamatrix kommer från och med april månad börja arbeta cirkulärt med webben – vi ger gamla sajter ett nytt liv genom att börja återvinna gamla webbplatser.

 • Metamatrix spanar - mars 2022

  Sommartiden är här och likaså aprilvädret. I mars spanar vi att Google Universal Analytics stänger ner 1 juli 2023. Future Today Institutes framtidsrapport berättar om AI, Metaverse, Web3 och syntetisk biologi. Core Web Vitals för desktop är nu utrullat vilket sätter fokus på användarupplevelsen för ranking på Google. Och sist skriver vi om EUs planerade antitrustlagstiftning.

 • Metamatrix spanar - februari 2022

  I februari berättar vi om att det var bättre stämning på nätet 2021 enligt rapport från Microsoft. Ett antal teknikjättar har gått ihop för att gör det enklare att undersöka om bilder, video, ljudklipp och dokument är äkta eller falska. Pinterest lanserar AR-funktion för möbler och MSB visar i sin rapport att misstag och systemfel är vanligaste skälet till it-incidenter.

 • Metamatrix spanar - januari 2022

  I årets första spaning berättar vi att det är svårt att lita på kundomdömen på sajter. Mobilen är allt oftare en del av köpprocessen, även i fysiska affärer. EU-kommissionen kommer att släppa all sin mjukvara som öppen källkod. Användningen av Google Analytics är olaglig enligt dom i Österrike. En drönare flög ut en hjärtstartare i Trollhättan som hjälpte att rädda liv.

 • Metamatrix spanar - december 2021

  Så här i slutet på året spanar vi att spillvärme från serverhallar gör att grönsaker kan odlas i arktisk miljö året runt. DIGG tar tillsammans med några myndigheter fram en nationell REST API-profil för att förenkla för producenter och konsumenter av data. I årets intranäts trendrapport läser vi att ledningens engagemang kring intranäten har ökat. Drönare har levererat covidtest i Region Västerbotten. Och visste ni att Metamatrix finns som spel och bitcoin?

 • Metamatrix spanar - november 2021

  I november spanar vi in Project Relate som hjälper personer med talsvårigheter. Vi tipsar om CNILs lista med godkända webbanalysverktyg för spårning utan kakor och att du snart kan använda Slack i Oculus Quest. Till sist berättar vi om att Google ändrar title-taggen i sökresultatet om de anser att den inte är relevant.

 • Metamatrix spanar - oktober 2021

  Så här i slutet av oktober läser vi i Svenskarna och internet att 9 av 10 vill fortsätta att delvis jobba hemifrån och att 1 av 5 avstår från att använda digitala samhällstjänster för att de inte litar på säkerheten. Vi tipsar om Arbetsförmedlingens öppna kit för att skapa jobbförmedlartjänst, hur du gör digitala kartor tillgängliga och att Google kommer göra det enklare för dig att göra klimatsmarta val.

 • Metamatrix spanar - september 2021

  Umbraco 9 och Optimizely CMS 12 bygger på .NET 5. Mail Privacy Protection i iOS15 innebär striktare integritetsåtgärder och svårare att spåra. Kolla hur du med kod kan automatskapa bilder för sociala medier och Microsoft sätter användarna i fokus med Viva. Till sist lyfter vi ett lagförslag från EU-kommissionen gör att livslängden för mobiler blir längre.

 • Metamatrix spanar - augusti 2021

  Idag lyfter vi att Google Search Insights förenklar innehållsarbete för redaktörer och att Android kommer att gå att styra med ansiktsrörelser. Facebook låter digitala möten likna fysiska med Horizon Workrooms och Umbraco får en ny investerare i Monterro.

 • Metamatrix spanar - juni 2021

  Juni är här och på väg till hängmattan spanar vi att webbläsarjättarna samarbetar kring webbläsartillägg. Responsiv webbdesign går i en ny era och gör det möjligt att designa för användarnas unika behov. Apple öppnar upp för att FaceTimea med någon som har en Androidtelefon. Microsoft växlar upp och lanserar flera nyheter för att öka samarbete och kreativitet genom Whiteboard i Teams och Fluid components.

 • Metamatrix spanar - maj 2021

  I maj har vi spanat att Apple-användare tackar nej till spårning, Microsoft förutspår hybridmöten i framtiden och Digitala publikationens källkod blir öppen för offentliga Sverige. Vi har även spanat in att SVT jobbar in sin visuella identitet i tillgänglighetsfunktioner, Google spårar utan cookies, videomjukvaran Encore blir öppen källkod och så tipsar vi om ett enkelt sätt att hitta vaccintid.

 • Statellit

  Metamatrix spanar - april 2021

  Så här i slutet av april kan du läsa om hur du sätter upp Google Tag Manager Server lokalt och styr den data som skickas till Google Analytics. Kumospace får onlinemöten mer att likna fysiska möten. EU har kommit med ett lagförslag kring AI och du som vill kunna surfa var du än befinner dig ska kolla in Starlinks. Sist men inte minst lyfter vi att Facebook satsar på ljud.

 • Metamatrix spanar - mars 2021

  I mars spanar vi att intranätens trafik har ökat men många har inte mätbara mål för sitt intranät. Du kommer snart kunna köpa en bärbar dator som du kan uppgradera och reparera själv. Om det tar lång tid innan användaren kan interagera på din webbsida så kommer den rankas lägre av Google. Vi spanar även kring hur kan du sälja ditt digitala konstverk. Till sist hurrar vi för Sharepoint!

 • AI

  Metamatrix spanar - februari 2021

  Umbraco byggs på .NET Core och Danmark har fått vägledning gällande cookies. Google har snäppt upp sin texttolkning och lanserar textranking i sökresultatet och kan du verkligen få ut något vettigt av AI. Det läser du om i februaris spaning.