Vetenskapen säger - om AI

Vetenskapen säger är en serie populärvetenskapliga skrifter från Vetenskapsakademien som produceras och distribueras genom stöd från Stiftelsen Natur & Kultur. De har tagit fram en lättläst, kortfattas och konkret summering av AI som du kan ladda ned.  

AI at Work Is Here. Now Comes the Hard Part

I en ny studie från Linkedin och Microsoft med 31000 respondenter från 31 länder framkommer att:
- 75% använder nu AI i arbetet, 46% började för mindre än 6 månader sedan.
- 66% av ledarna säger att de inte skulle anställa någon utan AI-kunskaper.
- 71% säger att de hellre skulle anställa en mindre erfaren kandidat med AI-kunskaper än en mer erfaren kandidat utan dem.

FBI varnar för cyberkriminellt ungdomsgäng

Ungdomsgängen ger sig nu in i cyberrymden. Gruppen Scattered Spider, som ska bestå av cirka 1000 utspridda personer och där flera av dem är ungdomar, klassas nu som ett av tre största cybersäkerhetshoten ihop med Kinas och Rysslands underrättelsetjänster.

Big in the 90' - ICQ is shutting down after almost 28 years

För alla ungdomar där ute kan vi meddela att ICQ var "the shit" inom kategorin "instant messaging" på 90-talet. VK, det ryska företaget som äger ICQ, meddelar nu att ICQ stängs ned 26 juni. Tack för lång och trogen tjänst! 

Fördubbling av störande attacker enligt EU:s cyberchef

Computer Sweden meddelar att störande attacker blir allt vanligare. Chefen för Europas cybersäkerhetsmyndighet ENISA, Juhan Lepassaar, säger i en intervju med AP att antalet digitala störningsattacker inom EU har fördubblats från det fjärde kvartalet 2023 till det första kvartalet 2024.

Månadens AI-svep

Denna månad tipsar vi om AI-spel. Häng med på vår resa där vi testar de AI-verktyg, assistenter och nu även spel som finns tillgängliga. 

  • AI Dungeon
    Ett textbaserat spel som påminner om de klassiska spelen från 80-talet. Spelet låter dig skapa din egen storyline. Du kan välja typ av spel, specificera handlingen och skapa dina karaktärer.

  • Semantris
    Detta "ordassocieringsspel" använder ett neuralt nätverk för att välja de ord som är mest relaterade till de du skriver in.

  • Quick, draw
    Du ritar, AI:n gissar vad det är du ritar. Beroendeframkallande!