• Verksamhetsutveckling med Maria Bergström

  Vi har haft nöjet att intervjua Maria, en passionerad och drivande verksamhetsutvecklare med en imponerande bakgrund inom både verksamhet och IT. Maria brinner för att skapa verklig nytta för både samhället och individer.

 • Understanding spoken subtitles

  Why and how video players should follow the EN 301 549 standard and offer spoken subtitles when the main audio is difficult to hear or understand.

 • En verksamhets- och affärsutvecklares resa mot digitala framsteg

  Med en bakgrund inom medie- och kommunikationsvetenskap har Erika Strandberg utvecklat en karriär inom verksamhets- och affärsutveckling. I denna intervju delar hon med sig av sina erfarenheter, utmaningar och insikter för att inspirera andra inom området.

 • Så gör du en snabb tillgänglighets­granskning

  Att testa tillgänglighet är lättare sagt än gjort och det är lätt att rygga tillbaka från ansvaret. Som tur är så går det att komma en bra bit på vägen mot digital tillgänglighet med ett litet antal tester för att identifiera en stor andel av problemen.

 • A knife spreading A11Y butter over a slice of bread. The bread surface is covered with areas labelled with different topics that correspond to phases in typical development projects. They are listed below on this page.

  Bread and butter accessibility

  Spread love - spread a11y!

 • Image showing Santa a size too big to go down a chimney. An AI saying May be a person outdoors, red clothes.

  Will ai reduce the need for ALT texts?

  Short answer: No, but it can significantly reduce the time content producers must spend to create them.

 • Hel PDF: Inte bra. För liten text. Inzoomad PDF: Inte bra. Mycket panorering. Ingen överblick. Vanlig e-post: Scrollning räcker.

  Stoppa plågsamma PDF-bilagor

  Skriv ditt meddelande direkt i mejlet om du inte har särskilda skäl att lägga budskapet i en bilaga! Det kan spara frustration, pengar och skog.

 • E-handel för alla

  Runt 20 procent av alla svenska har någon form av funktionsnedsättning. Genom att investera i digital tillgänglighet kan du säkerställa att alla kan använda din e- handel.

 • Hur ska man tillämpa PTSs besked om kakhanterare?

  Under sommaren avslutade Post- och telestyrelsen (PTS) sin granskning av hur Swedbank, Folkhälsomyndigheten, Konsumentverket och Tele2 följer reglerna om kakor och kakhantering. Post- och telestyrelsen kom fram till att myndigheten misstänker att ingen av de fyra webbplatsinnehavarna helt och hållet följer reglerna om kakor.

 • Nio regioner samverkar kring att utveckla ett datalager gemensamt

  Sussa samverkan är ett unikt samarbete i Sverige där regionerna samverkar för att utveckla framtidens hälso- och sjukvård. Metamatrix medverkar i arbetet med att utveckla ett datalager gemensamt, ett arbete som bland annat kommer skapa förutsättningar för effektivare arbetssätt i vården och bidra till att regionerna kan erbjuda en god och jämlik vård.

 • 61% av kommunernas webbsidor har tillgänglighetsbrister 

  Årets inventering av kommunernas webbplatser och dess tillgänglighet gentemot invånarna visar att mycket arbete återstår. Men även att det inte behöver vara speciellt svårt att komma igång.

 • Låna en mänsklig bok - bygg tunna samhällsband

  Precis som en designer behöver lära sig om sina användare så borde vi alla bli mer nyfikna på andra människor. Ett mänskligt möte kan ge nya perspektiv och hållbara intryck. Jag hoppas att biblioteken kommer låna ut fler människor i framtiden.