• Hur ska man tillämpa PTSs besked om kakhanterare?

  Under sommaren avslutade Post- och telestyrelsen (PTS) sin granskning av hur Swedbank, Folkhälsomyndigheten, Konsumentverket och Tele2 följer reglerna om kakor och kakhantering. Post- och telestyrelsen kom fram till att myndigheten misstänker att ingen av de fyra webbplatsinnehavarna helt och hållet följer reglerna om kakor.

 • Nio regioner samverkar kring att utveckla ett datalager gemensamt

  Sussa samverkan är ett unikt samarbete i Sverige där regionerna samverkar för att utveckla framtidens hälso- och sjukvård. Metamatrix medverkar i arbetet med att utveckla ett datalager gemensamt, ett arbete som bland annat kommer skapa förutsättningar för effektivare arbetssätt i vården och bidra till att regionerna kan erbjuda en god och jämlik vård.

 • Agila utmaningar direkt från myndighetsvärlden

  Mitt uppdrag på en statlig myndighet var fyllt av processer och leveranser. Med min uppdragsgivare och ledare befann jag mig i en process med delleveranser som gick igenom ständiga förbättringar fram tills att leveranserna levde upp till de högt ställda förväntningarna.

 • 61% av kommunernas webbsidor har tillgänglighetsbrister 

  Årets inventering av kommunernas webbplatser och dess tillgänglighet gentemot invånarna visar att mycket arbete återstår. Men även att det inte behöver vara speciellt svårt att komma igång.

 • Låna en mänsklig bok - bygg tunna samhällsband

  Precis som en designer behöver lära sig om sina användare så borde vi alla bli mer nyfikna på andra människor. Ett mänskligt möte kan ge nya perspektiv och hållbara intryck. Jag hoppas att biblioteken kommer låna ut fler människor i framtiden.

 • Bästa tipset till alla produktägare

  Att som produktägare engagera sig ordentligt i användarresearch är snudd på obligatoriskt om man vill lyckas i rollen. Produktutveckling kräver löpande analys, prioritering och förmåga att fatta beslut i vägvalsfrågor kring produktdesign och annat. Dessutom är det KUL!

 • Dark Patterns - blir du lurad på nätet?

  Har du någon gång registrerat dig på en webbsida för att sedan undra vad syftet var? Har du köpt något som du ångrat redan nästa dag? Fylls din inkorg av en massa reklam och nyhetsbrev som du inte minns att du har signat upp dig för? Då är det stor risk att du har stött på något som på engelska kallas Dark Patterns.

 • Vad menas med kundresor?

  Kundresan visualiserar upplevelser och utmaningar dina kunder eller användare har när de interagerar med era produkter och tjänster. En karta som visar vad kunden gör innan, under och efter användningen av en tjänst eller produkt. Kundresor hjälper er att se kundens verklighet och anpassa er efter den.

 • 8 steg mot nytt och effektivt innehåll

  Det behöver inte vara en oöverkomlig utmaning att ta tag i innehållet inför att ni ska göra om webbplatsen eller ta fram en ny webb, intranät eller digital tjänst. Tricket är att göra det systematiskt och steg för steg. Följ våra 8 steg mot ert nya innehåll.

 • Varför är användartester så viktiga?

  Vi utför användningstester för att förenkla många av de vägval som måste göras för att skapa en enkel och effektiv webbplats.

 • Avocados at varying stages of maturity and shades of green

  Avocados and accessibility maturity

  The W3C has published a model for measuring accessibility maturity. Metamatrix made a simplified version: the Avocado model.

 • Många avokados med olika gröna färgnyanser

  Hur mogna är ni inom tillgänglighet?

  W3C har tagit fram en ny modell som mäter mognad inom digital tillgänglighet. Vi har förenklat den och kallar den för Avokadomodellen.