• 8 steg mot nytt och effektivt innehåll

  Det behöver inte vara en oöverkomlig utmaning att ta tag i innehållet inför att ni ska göra om webbplatsen eller ta fram en ny webb, intranät eller digital tjänst. Tricket är att göra det systematiskt och steg för steg. Följ våra 8 steg mot ert nya innehåll.

 • A11y-test­verktyg­ens blinda fläckar

  Det finns olika slags verktyg för att granska och analysera hur tillgänglig en webbplats är. Vi har testat hur bra de är.

 • Avocados at varying stages of maturity and shades of green

  Avocados and accessibility maturity

  The W3C has published a model for measuring accessibility maturity. Metamatrix made a simplified version: the Avocado model.

 • Många avokados med olika gröna färgnyanser

  Hur mogna är ni inom tillgänglighet?

  W3C har tagit fram en ny modell som mäter mognad inom digital tillgänglighet. Vi har förenklat den och kallar den för Avokadomodellen.

 • En webbplats som innehåller väldigt många störande element som till exempel kakdialog och annonser.

  Så får du lugn och ro på webben

  Webbsidor idag har nästan alltid olika former av dialoger, frågor och erbjudanden. Tycker du det är störande? Vi tipsar om en inbyggd funktion som låter dig läsa innehåll utan störande inslag.

 • 8 tips som gör din roll som produktägare enklare

  Att vara produktägare innebär ofta att du har en central roll i verksamheten. Du rör dig i gränslandet mellan IT och affären och är teamets bodyguard mot stakeholders. I den här artikeln listar vi åtta tips på hur du som produktägare kan få det enklare i din roll.

 • Vad vill dina användare veta, tycka, känna och göra?

  Du kanske har hört uttrycket "som man frågar får man svar"? Den som sa det jobbade säkert med användbarhet på webben. Om du vill nå fram till kärnan av vad användarna vill få ut av din digitala tjänst är det nämligen viktigt att du frågar på rätt sätt – vad vill din målgrupp veta, tycka, känna och göra.

 • Vasaskeppet på sin jungfruresa, hon har kraftig slagsida. Illustration.

  Vad varje webbprojekt bör lära sig av Vasaskeppet

  Att bygga krigsskepp för flera hundra år sedan och att bygga mjukvara har fler likheter än du kan tro. Vi går igenom vad som gick snett då, och hur du gör för att ditt projekt inte ska kapsejsa.

 • Title-elementet i html-kod i mitten, pilar till skärmdumpar från bokmärkeslista, webbhistorik, sökresultat, facebookdelning och flik. Titeltexten syns i samtliga

  Tre tips om titlar på webben

  Sidtiteln är ofta den del av en webbsida som når flest personer. Ändå är den ofta bortglömd eller missbrukad. Använd titlar på rätt sätt och bli en mästare på webben!

 • Från kaos till klarhet med kortsortering

  Kortsortering är en metod då vi, ofta bokstavligt talat, lägger alla korten på bordet. Det handlar om att utgå från slumpmässiga ord och begrepp för att gemensamt bygga en struktur. Så hur funkar det egentligen?

 • Ordet webbpubliceringssystem väldigt tokigt avstavat. En figur ser skräckslagen ut. Illustration.

  Av-stav-ning på webben – våra bästa workarounds

  Stavning är de flesta överens om är viktigt. Men det pratas inte lika ofta om avstavning. Ändå är det ofta minst lika viktigt för att din webbplats ska vara begriplig och tillgänglig. Vill du veta mer om hyphens, word-break och olika lösningsförslag är det bara att läsa vidare.

 • Lägre trösklar på webben - tio tips om tillgänglighet och kakor

  Tillgänglighet kan beskrivas som avsaknad av hinder – eller trösklar, om vi ska använda bildspråk. Och de ständiga frågorna om att godkänna kakor är troligen nätets vanligaste och mest irriterande trösklar. Hur kan vi sänka de trösklarna?

 • Liten flicka sitter på marken och försöker knyta skorna. En infälld pratbubbla med texten "Kan själv".

  Tänkvärda citat om digital tillgänglighet

  Ibland hör eller läser vi något som träffar helt rätt. Vi har samlat korta och kärnfulla citat om digital tillgänglighet som belyser olika hinder eller användarperspektiv.

 • Illustration av websida, med brödsmulor som emoji-ikoner.

  Vad är brödsmulor?

  Vi förklarar vad brödsmulor är, varför de kallas för just "brödsmulor" och hur de förstås av personer med synnedsättning.

 • Ett virtuellt tangentbord visar olika långa streck när användaren håller inne bindestreck-knappen

  Hur låter ett streck?

  Bindestreck, tankstreck och minustecken uttalas på olika sätt av skärmläsare. Både streckens längd och hur de placeras har betydelse. Och det kan bli problem när streck inte läses upp som de borde!