Tips, tricks och inspiration
Om trender, digital kommunikation, webbutveckling, UX, metoder, tips och tricks. Här finns det vi pratar och inspireras av på Metamatrix.
-
Vad varje webbprojekt bör lära sig av Vasaskeppet
Att bygga krigsskepp för flera hundra år sedan och att bygga mjukvara har fler likheter än du kan tro. Vi går igenom vad som gick snett då, och hur du gör för att ditt projekt inte ska kapsejsa.
-
Tre tips om titlar på webben
Sidtiteln är ofta den del av en webbsida som når flest personer. Ändå är den ofta bortglömd eller missbrukad. Använd titlar på rätt sätt och bli en mästare på webben!
-
Från kaos till klarhet med kortsortering
Kortsortering är en metod då vi, ofta bokstavligt talat, lägger alla korten på bordet. Det handlar om att utgå från slumpmässiga ord och begrepp för att gemensamt bygga en struktur. Så hur funkar det egentligen?
-
Av-stav-ning på webben – våra bästa workarounds
Stavning är de flesta överens om är viktigt. Men det pratas inte lika ofta om avstavning. Ändå är det ofta minst lika viktigt för att din webbplats ska vara begriplig och tillgänglig. Vill du veta mer om hyphens, word-break och olika lösningsförslag är det bara att läsa vidare.
-
Lägre trösklar på webben - tio tips om tillgänglighet och kakor
Tillgänglighet kan beskrivas som avsaknad av hinder – eller trösklar, om vi ska använda bildspråk. Och de ständiga frågorna om att godkänna kakor är troligen nätets vanligaste och mest irriterande trösklar. Hur kan vi sänka de trösklarna?
-
Tänkvärda citat om digital tillgänglighet
Ibland hör eller läser vi något som träffar helt rätt. Vi har samlat korta och kärnfulla citat om digital tillgänglighet som belyser olika hinder eller användarperspektiv.
-
Vad är brödsmulor?
Vi förklarar vad brödsmulor är, varför de kallas för just "brödsmulor" och hur de förstås av personer med synnedsättning.
-
Hur låter ett streck?
Bindestreck, tankstreck och minustecken uttalas på olika sätt av skärmläsare. Både streckens längd och hur de placeras har betydelse. Och det kan bli problem när streck inte läses upp som de borde!
-
Så gör du digitala kartor tillgängliga
En orientering om hur du kan presentera geografisk information och kartor på webben utan att exkludera människor med funktionsnedsättning och bryta mot lagar om tillgänglighet.
-
Vad vill dina användare veta, tycka, känna och göra?
Du kanske har hört uttrycket "som man frågar får man svar"? Den som sa det jobbade säkert med användbarhet på webben. Om du vill nå fram till kärnan av vad användarna vill få ut av din digitala tjänst är det nämligen viktigt att du frågar på rätt sätt – vad vill din målgrupp veta, tycka, känna och göra.
-
Personas gör målgruppen levande
Personas i behovsanalyser gör målgrupperna mer levande. En persona är en fiktiv karaktär som vi tar fram för att beskriva målgrupperna utifrån deras beteende, attityder, kunskaper, datorvana med mera. Det är ett sätt att ge målgrupperna mer kött och blod.
-
Fem nya CSS-funktioner du kan använda idag
CSS utvecklas hela tiden och det kan vara svårt att hänga med i vilka nya funktioner som dyker upp och vilka webbläsare de fungerar i. Har du koll på de här nya CSS-funktionerna?
-
Digitalt hållbar webb – det här kan du göra!
Ansvarar du för en digital tjänst? Vet du om att det finns en hel del saker du kan göra för att påverka ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet. Till exempel genom att bygga användbara och tillgängliga gränssnitt och välja miljövänlig drift.
-
Möt tajt tidsram och budget i utvecklingsprojekt
När budgeten är lite mindre är ofta den största utmaningen i utvecklingsprojektet vilken funktionalitet som ska ingå, eller inte. En annan utmaning är att värdera kvalité mot utvecklingstid och budget. Här är våra tips för att bygga bästa lösning och ta fram en bra sajt inom de ramar som finns.
-
Fortsätt använd Google Analytics - filtrera trafik genom en server i Sverige
Just nu är det många organisationer som väljer att att gå från Google Analytics till andra webbanalysverktyg. Vanliga alternativ är Matomo, Vizzit och Siteimprove Analytics. Det finns för- och nackdelar med dem.