• Title-elementet i html-kod i mitten, pilar till skärmdumpar från bokmärkeslista, webbhistorik, sökresultat, facebookdelning och flik. Titeltexten syns i samtliga

    Tre tips om titlar på webben

    Sidtiteln är ofta den del av en webbsida som når flest personer. Ändå är den ofta bortglömd eller missbrukad. Använd titlar på rätt sätt och bli en mästare på webben!

  • Från kaos till klarhet med kortsortering

    Kortsortering är en metod då vi, ofta bokstavligt talat, lägger alla korten på bordet. Det handlar om att utgå från slumpmässiga ord och begrepp för att gemensamt bygga en struktur. Så hur funkar det egentligen?

  • Ordet webbpubliceringssystem väldigt tokigt avstavat. En figur ser skräckslagen ut. Illustration.

    Av-stav-ning på webben – våra bästa workarounds

    Stavning är de flesta överens om är viktigt. Men det pratas inte lika ofta om avstavning. Ändå är det ofta minst lika viktigt för att din webbplats ska vara begriplig och tillgänglig. Vill du veta mer om hyphens, word-break och olika lösningsförslag är det bara att läsa vidare.

  • Fortsätt använd Google Analytics - filtrera trafik genom en server i Sverige

    Just nu är det många organisationer som väljer att att gå från Google Analytics till andra webbanalysverktyg. Vanliga alternativ är Matomo, Vizzit och Siteimprove Analytics. Det finns för- och nackdelar med dem.

  • Gråhårig man pekar på en sida med en tabell

    Alla DOS-krav på en sida

    WCAG är inte perfekt, och inte ens den som uppfyller hela EN301549 säkerställer perfekt tillgänglighet. Men det är en bra start! Här är en översikt att skriva ut.

  • Lägre trösklar på webben - tio tips om tillgänglighet och kakor

    Tillgänglighet kan beskrivas som avsaknad av hinder – eller trösklar, om vi ska använda bildspråk. Och de ständiga frågorna om att godkänna kakor är troligen nätets vanligaste och mest irriterande trösklar. Hur kan vi sänka de trösklarna?

  • Liten flicka sitter på marken och försöker knyta skorna. En infälld pratbubbla med texten "Kan själv".

    Tänkvärda citat om digital tillgänglighet

    Ibland hör eller läser vi något som träffar helt rätt. Vi har samlat korta och kärnfulla citat om digital tillgänglighet som belyser olika hinder eller användarperspektiv.

  • Illustration av websida, med brödsmulor som emoji-ikoner.

    Vad är brödsmulor?

    Vi förklarar vad brödsmulor är, varför de kallas för just "brödsmulor" och hur de förstås av personer med synnedsättning.

  • Ett virtuellt tangentbord visar olika långa streck när användaren håller inne bindestreck-knappen

    Hur låter ett streck?

    Bindestreck, tankstreck och minustecken uttalas på olika sätt av skärmläsare. Både streckens längd och hur de placeras har betydelse. Och det kan bli problem när streck inte läses upp som de borde!

  • Så gör du digitala kartor tillgängliga

    En orientering om hur du kan presentera geografisk information och kartor på webben utan att exkludera människor med funktionsnedsättning och bryta mot lagar om tillgänglighet.

  • Personas gör målgruppen levande

    Personas i behovsanalyser gör målgrupperna mer levande. En persona är en fiktiv karaktär som vi tar fram för att beskriva målgrupperna utifrån deras beteende, attityder, kunskaper, datorvana med mera. Det är ett sätt att ge målgrupperna mer kött och blod.

  • Fem nya CSS-funktioner du kan använda idag

    CSS utvecklas hela tiden och det kan vara svårt att hänga med i vilka nya funktioner som dyker upp och vilka webbläsare de fungerar i. Har du koll på de här nya CSS-funktionerna?