• Vad menas med tjänstedesign?

  Att börja jobba med tjänstedesign handlar om att göra din organisation medvetna om att användarnas totala upplevelse av er, både online och offline.

 • Vad menas med scrum och agil utveckling?

  Scrum är en metodik för systemutveckling, men det är också ett arbetssätt som hänger ihop med agil utveckling. Arbetssättet gör att vi kan fokusera vi på affärsnytta och ger oss möjlighet att förändra under projektet gång på ett strukturerat sätt.

 • Vad vill dina användare veta, tycka, känna och göra?

  Du kanske har hört uttrycket "som man frågar får man svar"? Den som sa det jobbade säkert med användbarhet på webben. Om du vill nå fram till kärnan av vad användarna vill få ut av din digitala tjänst är det nämligen viktigt att du frågar på rätt sätt – vad vill din målgrupp veta, tycka, känna och göra.

 • Vasaskeppet på sin jungfruresa, hon har kraftig slagsida. Illustration.

  Vad varje webbprojekt bör lära sig av Vasaskeppet

  Att bygga krigsskepp för flera hundra år sedan och att bygga mjukvara har fler likheter än du kan tro. Vi går igenom vad som gick snett då, och hur du gör för att ditt projekt inte ska kapsejsa.

 • Title-elementet i html-kod i mitten, pilar till skärmdumpar från bokmärkeslista, webbhistorik, sökresultat, facebookdelning och flik. Titeltexten syns i samtliga

  Tre tips om titlar på webben

  Sidtiteln är ofta den del av en webbsida som når flest personer. Ändå är den ofta bortglömd eller missbrukad. Använd titlar på rätt sätt och bli en mästare på webben!

 • Från kaos till klarhet med kortsortering

  Kortsortering är en metod då vi, ofta bokstavligt talat, lägger alla korten på bordet. Det handlar om att utgå från slumpmässiga ord och begrepp för att gemensamt bygga en struktur. Så hur funkar det egentligen?

 • Ordet webbpubliceringssystem väldigt tokigt avstavat. En figur ser skräckslagen ut. Illustration.

  Av-stav-ning på webben – våra bästa workarounds

  Stavning är de flesta överens om är viktigt. Men det pratas inte lika ofta om avstavning. Ändå är det ofta minst lika viktigt för att din webbplats ska vara begriplig och tillgänglig. Vill du veta mer om hyphens, word-break och olika lösningsförslag är det bara att läsa vidare.

 • Fortsätt använd Google Analytics - filtrera trafik genom en server i Sverige

  Just nu är det många organisationer som väljer att att gå från Google Analytics till andra webbanalysverktyg. Vanliga alternativ är Matomo, Vizzit och Siteimprove Analytics. Det finns för- och nackdelar med dem.

 • Gråhårig man pekar på en sida med en tabell

  Alla DOS-krav på en sida

  WCAG är inte perfekt, och inte ens den som uppfyller hela EN301549 säkerställer perfekt tillgänglighet. Men det är en bra start! Här är en översikt att skriva ut.

 • Lägre trösklar på webben - tio tips om tillgänglighet och kakor

  Tillgänglighet kan beskrivas som avsaknad av hinder – eller trösklar, om vi ska använda bildspråk. Och de ständiga frågorna om att godkänna kakor är troligen nätets vanligaste och mest irriterande trösklar. Hur kan vi sänka de trösklarna?

 • Liten flicka sitter på marken och försöker knyta skorna. En infälld pratbubbla med texten "Kan själv".

  Tänkvärda citat om digital tillgänglighet

  Ibland hör eller läser vi något som träffar helt rätt. Vi har samlat korta och kärnfulla citat om digital tillgänglighet som belyser olika hinder eller användarperspektiv.

 • Illustration av websida, med brödsmulor som emoji-ikoner.

  Vad är brödsmulor?

  Vi förklarar vad brödsmulor är, varför de kallas för just "brödsmulor" och hur de förstås av personer med synnedsättning.