• Ett webbplats-isberg där vissa delar (adresser, grafisk form, prestanda, användbarhet, innehåll, tillgänglighet) befinner sig över havsytan medan andra faktorer är mer osynliga (metadata, integritet, sökbarhet, upphovsrätt, driftsäkerhet, informationssäkerhet, personal, arbetssätt, kodkvalitet, teknisk plattform, affärsmodell, långsiktighet)

  Under ytan på en hållbar webbplats

  När formgivaren visar skisser av den nya webbplatsen blir vi förhoppningsvis bländade. Men inte förblindade. För det är bara ytan. Precis som ett isberg har en webbplats både synliga och osynliga delar.

 • Podd om tillgänglighet och att skapa teknik för alla

  Hur vi skapar en inkluderande digital värld? Metamatrix Pär Lannerö gästar senaste avsnittet av podden Digitalsamtal tillsammans med Ida Franceen och Hampus Sethfors, Axess Lab.

 • Politik i plattformssamhället

  Del fem av fem i en serie blogginlägg om plattformisering.

 • Digital miljöförstöring

  Del fyra i en serie med fem inlägg om plattformisering.

 • Högt hängande frukter

  Om nyttor och möjligheter med plattformar. Del 3 i en bloggserie med fem inlägg om plattformisering.

 • Vad är egentligen en plattform?

  En fråga med två helt olika svar. Del två i en serie om fem blogginlägg om plattformisering.

 • Bloggserie i fem delar om plattformar

  Metamatrix jobbar ofta med tekniska plattformar såsom olika CMS-system och kodbibliotek. Men det finns fler sätt att se på plattformar. Pär Lannerö har funderat mycket på detta efter att ha medverkat med ett kapitel i boken "Plattformssamhället", och tänker här vidare i fem blogginlägg.

 • Fyra

  Fyra myter om Scrum

  "Enligt Scrum är det så här". Men stämmer det verkligen? Vår Scrum Master Natalie listar fyra vanliga myter om scrum.

 • Så fixar du tillgängliga dragspelsmenyer

  Om du varit inne på en sida med frågor och svar på en webbplats har du förmodligen stött på det som kallas dragspelsmeny. Så här gör du dragspelsmenyn tillgänglig.

 • Hur hanterar vi det nya plattformssamhället?

  Digitala plattformar som Google, Facebook eller Amazon har fått ett stort inflytande på vårt samhälle. Vilka blir samhällseffekterna när allt fler samhällssektorer och branscher domineras av plattformsbaserade aktörer? Det är temat för en ny antologi från tankesmedjan Fores där Metamatrix medarbetare Pär Lannerö är medförfattare.

 • Kartor: Visuell tillgänglighet

  En utmaning för den som vill göra kartor tillgängliga är att de i grunden är grafiska, och därmed svåra att helt och hållet återge för den som inte ser. För den gruppen är det väldigt viktigt att det finns alternativ till den grafiska presentationen. Men de flesta, även bland personer med synnedsättning, kan trots allt se någonting. Så den visuella tillgängligheten har stor betydelse!

 • Kartor: Tillgängliga reglage

  Även om vi inte kan göra kartbilder till hundra procent tillgängliga för den som inte ser bör vi såklart göra kartor så tillgängliga som möjligt för den som exempelvis har begränsad rörlighet. 80-procentig tillgänglighet är trots allt mycket mer än ingen tillgänglighet alls. Ge inte upp bara för att det inte blir perfekt!