Med hjälp av öppna data som distribueras via webben har Metamatrix medarbetare Pär Lannerö under sommaren byggt en webbplats om böcker: boksamtal.se

Om Boksamtal.se

Huvudtanken med sajten är att underlätta för den som vill prata om en bok att hitta andra som också vill dela tankar om boken.

Värdet av en bok blir nämligen större om vi samtalar om den med andra. Då förstår vi boken bättre, och vi minns den längre. Dessutom leder det ofta till att vi även förstår varandra bättre.

Två pratbubblor som överlappar varandra och innehåller en bok

Provisorisk logotyp för Boksamtal.se

Samtal om böcker förs på många ställen, både på nätet och i andra forum. En vanlig googlesökning hittar förstås en del av dessa, men inte alla, och sökresultaten redovisas som en lång stökig lista.

Boksamtal.se hämtar istället information om böcker och boksamtal från utvalda källor och presenterar dem efter typ av forum:

  • Sociala boksajter
  • Sociala medier
  • Traditionella medier / kultursidor
  • Författarträffar
  • Nätbokhandlar och e-boksplattformar
  • Bokcirklar

Webben som plattform - att stå på jättars axlar

De svenska biblioteken har en enorm katalog över boktitlar som heter Libris, och den har ett enkelt sökbart API, det vill säga en webbadress som är avsedd att anropas av ett program snarare än av en människa.

Tack vare att Libris har så bra täckning vad gäller svenska titlar utgår sökfunktionen i Boksamtal från Libris API.

De sociala boksajterna Goodreads och LibraryThing har också miljontals titlar, diskussionsforum, betyg med mera. Och sökbara API:er. Bokomslagen i Libris kostar pengar, men grundinformationen är öppna data. LibraryThing erbjuder gratis bokomslag - men inte till den som främjar konkurrerande sajter. Boksamtal.se vill hjälpa användare att hitta både till LibraryThing och till andra bra forum, så därför hämtar vi bokomslag från Goodreads och Open Library, trots att de saknar fler omslag. Tack vare API:erna kan vi förhandsvisa vilken eller vilka av sajterna som har en given bok.

Tanken är att integrera information från flera källor, men redan nu finns skräddarsydda söklänkar som går direkt till relevanta sökresultat på utvalda sajter.

Hur var det med tejpen?

Eftersom Boksamtal.se bara är ett hobbyprojekt - det finns ingen som betalar, utan drivkraften är kärleken till böcker och till webben - så har det ännu inte funnits tid att säkerställa alla de många kvalitetsaspekter som krävs för en hållbar webbplats. Sajten har därför beteckningen "beta", det vill säga den är ett experiment. Eller som Peter Krantz etiketterat sitt hobbyprojekt Textamig.se (som för övrigt också står på jättars axlar): "pre-alfa-tejp-glasspinnar-version".

Men eftersom personlig integritet är något som hålls högt inom biblioteksvärlden är sajten ambitiös vad gäller dataskydd: Webbtrafiken är krypterad, kakfri och har genomtänkta http-rubriker. Tredjeparter anropas enbart för bokomslagen. Eftersom vi jobbar mycket med webbtillgänglighet håller sajten troligen redan från start en bra nivå i det avseendet. Har dock inte hunnit göra någon systematisk granskning eller användningstester än.

Idén kom under Almedalsveckan

I början av sommaren ordnade Metamatrix en "konferenshubb" i Stockholm för att följa digitala frågor under Almedalsveckan på distans, utan att behöva sitta ensam framför webbsändningarna. Inbjudan gick ut lite för sent, så det blev mest digitala kontakter ändå. Men en av de personer som nappade på inbjudan var Åke Nygren. Han kom förbi och dryftade den digitala utvecklingen en eftermiddag under Almedalsveckan, och i det samtalet uppstod flera spännande idéer. Webbplatsen boksamtal.se förverkligar hälften av en av de idéerna. Förhoppningsvis kommer mer framöver!

Sajten finns alltså på boksamtal.se.

Hör gärna av dig om du har idéer eller förslag!