Umbraco och Optimizely i .NET 5

Som vi berättade i ett tidigare spaningsinlägg bygger Umbraco 9 på .NET 5 (tidigare kallat .NET Core) och idag 28 september släpps Umbraco 9. Även Optimizely CMS 12 (tidigare Episerver) byggs på .NET 5 och kommer i början av 2022. .NET 5 ersätter alltså .NET Framework som varit grunden i utveckling på Microsofts plattform sen 2002.

Fördelarna med .NET 5 är

  • Öppen källkod. Utvecklingen av plattformen drivs av .NET Foundation och styrs av tydliga riktlinjer att förbättra och underhålla .NET och dess ekosystem.
  • Cross-plattformvilket innebär att den fungerar på olika operativsystem som Windows, macOS och Linux. Spännande är att kommande versioner ska kunnas köras på Android och iOS vilket förändrar utvecklingen av mobilappar.>
  • Nya och omarbetade API:er gör det enklare att förstå ramverket och smidigare att jobba med. 
  • Bättre prestanda. Mätningar visar på förbättringar på 40-50%.
  • Tydligt lanseringsschema med ny version i november varje år. Versioner med jämna nummer kommer vara Long Term Service (LTS) vilket innebär att de kommer att supportas i minst tre år efter att de har släppts. 

För webbplatser och andra lösningar byggda på .NET Framework innebär .NET 5 att de på sikt behöver uppdateras för att bland annat säkerheten i lösningar byggda på teknik som inte längre supportas inte kan garanteras.

Apple inför ny Mail Privacy Protection i iOS15

I iOS15 inför Apple striktare integritetsåtgärder, Mail Privacy Protection, för sin Mail-app. 

Mail Privacy Protection hindrar avsändare från att använda osynliga pixlar för att samla in information. Användare kan inaktivera öppen spårning så att avsändaren inte får information om användaren har öppnat ett e-postmeddelande samt maskera IP-adressen så ingen koppling kan göras till annan onlineaktivtet eller användas för att komma åt användarens platsinfo. 

Läs mer om vad Mail Privacy Protection innebär här. 

Automatskapa bilder för delning i sociala medier

När du delar något i sociala medier så hjälper bilden till att ge inlägget mer uppmärksamhet. Open Graph används av sociala medier för att hämta in bilder från exempelvis din webbplats. Det kan var klurigt att ha bilder till alla artiklar eller bloggposter så här är ett exempel på hur det går att skapa automatgenererade bilder. Smart!

Microsoft Viva sätter användarna i fokus

Den snabba övergången till jobba hemifrån, i och med pandemin, och där vi är nu där fler jobbar oberoende av plats mer permanent har inneburit flera hopp framåt för de program och tjänster som förenklar samarbete på distans. Microsoft Viva sätter användaren i fokus och kan ses som nästa generations intranät där kommunikation, kunskap och lärande för din arbetsdag samla på samma plats. Viva är inte ett nytt program utan ett tillägg/utbyggnad av Teams. 

Microsoft Viva består av Learning, Connections, Insights och Topics som tillsammans kompletterar Teams att sätta användaren i fokus. 

Här kan du se hur Viva Connections, som binder samman Sharepoint och Teams, fungerar

Längre livslängd för mobiler

EU-kommissionen har lagt fram ett förslag där man kräver minst fem års säkerhetsuppdateringar från tillverkarna av mobiltelefoner. Det ska helt enkelt bli möjligt att behålla en mobiltelefon längre än idag. Som det är nu du måste köpa en ny efter några år för att du ska vara säker på att den kan säkerhetsuppdateras. 

Tyskland vill gå ännu längre och vill att mobiltillverkare ska ha sju års säkerhetsuppdateringar och tillgång till reservdelar (inte bara skärm och batteri).

Läs mer om Tysklands krav på mobiltillverkarna här.