Svårt att lita på kundomdömen

Kan man lita på kundomdömen på sajter? Den frågan har Konsumentverket och flera andra konsumentmyndigheter i EU tittat på genom att ha granskat 223 sajter. Resultatet från granskningen är nedslående. 55 procent av de granskade nätbutikerna och webbsajterna använde sig av kundomdömen på ett sätt som kan strida mot EU-rätten. 

Det är stora brister i information kring hur omdömena samlas in, om några omdömen är betalda och vad som görs för att förhindra fejkade omdömen. 

Konsumentsverkets pressmeddelande om granskningen. 

Mobilen är ofta en del i köpprocessen i den fysiska affären 

Användningen av moblen som en del i köpprocessen ökar. Den fysiska och mobila köpprocessen hängar allt oftare ihop. I den fysiska affären används mobilen för att söka information om produkter och pris. Det är också många som har lojalitetskort och betalkort i mobilen. 

Airships undersökning om mobilt köpbeteende. 

EU-kommissionen gör sin mjukvara till öppen källkod

EU-kommissionen berättade nyligen att källkod som tas fram av organisationen ska bli fritt tillgänglig för företag, organisationer och allmänheten. All mjukvara från EU-kommissionen kommer granskas innan den publiceras och den ska samlas i ett repository.

Det är en studie som pekar på de positiva effekterna med öppen källkod som har lett till detta beslut. Nyttan omfattar, enligt studie, teknologiskt oberoende, konkurrenskraft, säkerhet och innovation.

Ett exempel där det finns möjlighet att dra nytta av öppen källkod är e-signaturer. En gratis uppsättning standarder, verktyg och tjänster kan underlätta både vid offentlig administration och för företag. Det kan också driva på utvecklingen med säkra signaturer i fler av länderna i EU.

EU-kommissionens pressmeddelande om att de kommer göra sin mjukvara till öppen källkod.

Användningen av Google Analytics är olaglig enligt dom i Österrike

Dataskyddsmyndigheten i Österrike har beslutat att ett tyskt företags användning av Google Analytics strider mot artikel 44 i EU:s dataskyddsregler (GDPR), mot bakgrund av Schrems II-domen. Detta eftersom personuppgifter överförts till USA.

Det är kombinationen av dimensioner som samladess in av Google Analytics som är att betrakta som personuppgifter enligt domen.

Tyskt företag bröt mot GDPR när de använde Google Analytics.
Användningen av Google Analytics är olaglig mot bakgrund av Schrems II-domen.
Googles svar om dataintegritet. 

Drönare levererade hjärtstartare - räddade liv

Akutläkaren Mustafa Ali var i december på väg till sitt jobb på akutmottagningen i Trollhättan. Han fick då syn på en man som fallit ihop utanför sitt hus och en kvinna som såg ut att försöka skaka liv i honom. Mustafa förstod att något var fel och rusade dit för att hjälpa till med hjärt-lungräddning (HLR). Kvinnan ringde 112. Medan de väntade på ambulansen kom en drönare med en hjärtstartare.

Tack vare hjärtstartaren kunde Mustafa påbörja defibrilleringen för att gå igång mannes hjärta. Mannen klarade sig. Fallet har uppmärksammats i världen då det är det första rapporterade fallet där hjärtstartare utflugen med en drönare har räddat liv.

Att flyga ut hjärtstartare med drönare är en del i ett forskningsprojekt där Västra Götalandsregionen och Karoliska Institutet i Stockholm igår. Syftet med projektet är att se hur drönare kan skapa nytta och integreras i hälso- och sjukvården.

Akutläkare räddade livet vid hjärtstopp med drönare.