Så här mår Sveriges intranät

Det senaste året har digitaliseringen lagt i en extra växel. Web Service Award har analyserat data från 30 intranät under perioden oktober-december 2020 jämfört med samma period 2019 för att se hur intranäten har påverkats. En snabb sammanfattning är att trafiken på intranäten ökar men att det finns stor förbättringspotential när det kommer till att möta användarnas behov, ha en bra sökfunktion och mätbara mål

  • Trafiken på de undersökta intranäten har ökat med 22,34 procent. 77 procent av intranäten har ökat sin trafikmängd. Det här visar att intranäten har fått en större betydelse nu än tidigare. 
  • Bara 35 procent av intranäten har någon form av mätbart mål. 82 procent rapporterar inte till ledningen om hur målen nås. 
  • 21 procent säger att intranätet inte motsvarar användarnas behov.
  • Bara 45 procent anser att intranätet har en bra sökfunktion. 
  • Enbart 33 procent jobbar aktivt med att förbättra sökträfflistan. 
  • 62 procent arbetar aktivt med att förbättra för användarna att hitta på intranätet. 
  • Nästan hälfen uppger att de ska göra större förändringar av intranätet under 2021.
  • 48 procent uppger att de ska göra större förändringar av intranätet under 2021.

Mer information om intranätsundersökningen. 
Trendrapporten 'Hur mår Sveriges intranät?'.
Se webbinariet 'Hur mår Sveriges intranät?'.

Så här arbetar vi tillsammans med våra kunder när vi tar fram en intranätstrategi

Uppgradera och laga din bärbara dator själv

När din bärbara dator börjar bli slö eller inte fungerar som den ska är det inte så lätt för dig att själv fixa den. Kanske kan du lämna in den för att få hjälp men i värsta fall behöver du köpa en ny. Det vill företaget Framework ändra på. I sommar kommer deras bärbara dator där du enkelt ska kunna uppgradera och reparera den själv. Du kan byta ut moderkort, batteri, minne, tangetbord och de olika portarna. Datorn innehåller också en kamera och Wi-Fi och den går att få med Windows 10, Linux eller utan förinstallerat operativsystem. 

Förutom att den hållbara tanken att du enklare ska kunna uppgradera och laga din dator vid behov är den även framtagen i av delvis återvunnen aluminium och PCR plast. 

Här kan du läsa mer om Framework. 

Användarupplevelsen påverkar ranking i sökresultatet

I maj rullar Google ut Page Experience Update som innebär att en webbsidas användarupplevelse kommer att påverka rankingen i sökresultaten. Google har länge uppgett att prestanda är en del av alla signaler som avgör hur sidor i sökresultat rankas. Men det har inte varit tydligt om vad det egentligen innebär. I och med Core Web Vitals, som är de signaler som kommer räknas in i rankingen från maj, blir det tydligare vad Google tittar på:

Nytt sätt att sälja digital konst

69 miljoner dollar blev slutpriset för ett digitalt konstverk som såldes på auktionsverket Christie’s nyligen. Konstverket är ett kollage av 5 000 bilder som konstnären Beeple skapat under 14 år. Men det är ju en digital bild, en JPEG-fil, som kan ses och kopieras av vem som helst invänder du säkert. Det som har sålts är alltså ägandeskapet av verket. Hur funkar det då för något som är digitalt? En digital fil kan kopieras hur många gånger som helst och alla kopior är likadana. Genom att köpa ägandeskapet registreras du som ägare för verket genom en så kallad NFT, Non-Fungible Tokens, i blockkedjan Ethereum. Ethereum är samma blockkedja används för kryptovalutan Ether som är ett alternativ till Bitcoin.

NFTer har senaste tiden blivit väldigt populära och flera kända och mindre kända artister och konstnärer har gett ut sina verk på det här sättet. Kritiker lyfter dock att konst som säljs på det här sättet har samma problematik som kryptovalutor. Hela processen för att upprätthålla en blockkedja kräver, enligt design, stora mängder energi. Enligt beräkningar som gjorts är den sammanlagda energin som används för Bitcoins blockkedja lika stor som hela Argentinas energiförbrukning. 

Läsa om The Verges FAQ om NTFer. 
Här hittar du kritik mot blockkedjor. 

Grattis SharePoint 20 år!!

Den 27 mars fyllde SharePoint 20 år. Det firades så klart med en födelsedagsfest, konfetti och ballonger. Här kan du läsa om SharePoints utveckling och de som varit med under resans gång