Uppdatering 2022-09-23

Dessvärre behöver vi avboka detta kurstillfälle. Vi planerar att hålla kursen på nytt i början av 2023.

Om kursen

Språkkonsulterna och Metamatrix har några av landets främsta experter inom språklig och digital tillgänglighet och erbjuder en fullmatad heldagsutbildning för dig som är webbredaktör, webbansvarig kommunikatör eller på annat sätt arbetar med att producera och publicera digitalt innehåll. Kursen kommer att hållas digitalt via Microsoft Teams.

Kursinnehåll

 • Vad är tillgänglighet?
 • Vad är digitala funktionshinder? Om användarnas behov.
 • Kort introduktion till skärmläsare och andra hjälpmedel.
 • Lagkrav på tillgänglighet i offentlig och privat sektor.
 • Klarspråk och lättläst på webben.
 • Struktur: Organisera webbsidor och informationen på sidorna.
 • Rubriker, meningar och ord: skriv begripligt för att nå fram till fler.
 • Microcopy och UX-writing: små texter som gör stor skillnad.
 • Textbeskrivningar av bilder: var, när, hur och varför?
 • Länkar: var ska de stå i texten, och hur ska länktexten se ut?
 • Vad kännetecknar tillgängliga PDF-dokument?
 • Hur kan vi göra video och poddinspelningar tillgängliga?
 • Hur kan vi testa tillgänglighet?

Kursledare

Pär Lannerö, Metamatrix, är civilingenjör och expert på digital hållbarhet. Han ansvarade tidigare för de officiella riktlinjerna för hur myndigheter bör jobba med webben (webbriktlinjer.se) och har hållit hundratals uppskattade kurser och föreläsningar om digital tillgänglighet.

Elin Segerstedt, Språkkonsulterna, är examinerad språkkonsult i svenska. Elins starka drivkraft som språkkonsult är att främja demokrati och inkludering. Hon håller inspirerande och pedagogiska kurser i klarspråk. Hon föreläser om normkritiska perspektiv på kommunikation, både som ledstjärna för hela organisationens kommunikation, och i specifika verksamheter. Elin har stor erfarenhet av att språkgranska på alla nivåer främst i myndighetstexter, men också från privat och ideell sektor.

Sagt om kursen

"Allt var i princip nytt och användbart för mig. Bra nivå, blev aldrig tjatigt. Nyttig påminnelse om hur vi skriver våra texter. "Besvarar jag användarens fråga? Lotsar jag vidare på rätt sätt?" Bra råd om hur vi kan testa sajten och en sida. På längre sikt finns det mycket vi kan ha med oss när vi ska bygga om sajten."
"Bra med uppfräschning och påminnelse om att kolla av texterna och testa av sidan. Ofta hinner vi inte med detta men vi skulle behöva ta oss tiden. Vill gärna lära mig mer om testning! De som höll i kursen var duktiga och kompletterade varandra bra. Bra med pauser, bra takt och att det fanns lagom med plats för frågor."

Frågor om kursen


Kontakta Patrik Hassel, patrik.hassel@metamatrix.se eller 073-944 20 49. På förfrågan kan vi också hålla kursen för enskilda företag eller organisationer.

Pris

Kursen kostar 7 000 kr plus moms. 

Betalning och betalningsvillkor

Bokningen är bindande och betalning av deltagaravgiften betalas mot faktura. Betalningsvillkor är 30 dagar. På samtliga priser tillkommer mervärdesskatt om 25 % enligt lag.

Avbokning

Fri avbokning fram till och med 20 dagar före kursstart. Eventuell avbokning meddelas patrik.hassel@metamatrix.se.

Kursbokning

Du som bokar kurs kommer automatiskt att få våra framtida utskick om våra kurser, seminarier och spaningar. Du kan när som helst avsluta denna prenumeration. Läs mer i vår dataskyddspolicy hur vi hanterar dina personuppgifter.