Fortsätt att använda Google Analytics

Många organisationer väljer att gå från Google Analytics till andra webbanalysverktyg i och med Schrems II-domen. I höstas skrev vi om Google Tag Manager Server och nu finns möjlighet att sätta upp en server i Sverige och filtrera trafiken till Google Analytics genom den. På detta sätt kan du välja exakt vilken data som ska skickas vidare till Google Analytics.

Läs mer om att filtrera trafik till Google Analytics genom en server i Sverige.
Googles guide för att sätta upp Google Tag Manager Server. 

Kumospace simulerar fysiska rum

Är du trött på onlinemöten? Hos Kumospace kan du ha onlinemöten som simulerar fysiska rum. Använd för workshop med kunder eller jobb-aw. Precis som i den fysiska världen kan du röra dig mellan rum och gå med i de samtal du önskar. 

EU föreslår GDPR för AI 

EU har kommit med ett nytt förslag gällande lagstiftning kring AI. I förslaget finns ett bötesbelopp på upp till 6% av företagets omsättning. Det är speciellt några områden som de nämner som högrisk för användandet av AI och de är bland annat

  • Kritisk infrastruktur såsom transport
  • Ansökningar till universitet och högskolor
  • Jobbansökningar såsom CV-sortering
  • All biometrisk identifiering som sker remote

Vissa områden kommer, enligt förslaget, att förbjudas helt

  • Sociala kreditsystem 
  • Polisiärt användande av system med ansiktsigenkänning i realtid på offentliga platser (undantag ska gälla om det finns domstolsbeslut och det misstänkta brottet är grovt)
  • System som på en undermedveten nivå påverkar en persons beteenden på ett sätt som resulterar i fysisk eller psykisk skada.
  • System som utnyttjar en grupp eller person utifrån faktorer så som ålder och fysiskt eller psykisk funktionsnedsättning.

Även områden där AI används men som anses vara förknippade mindre risk kan komma att påverkas av en lagändring. En chatbott kan exempelvis tvingas informera om att den inte är en verklig person och deepfakes kan få en liknande märkning för att det inte ska bli några missförstånd.

EU om lagstiftningen kring AI.
Läs mer om EUs lagstiftning kring AI hos Politico.

Surfa via ocensurerade satelliter

Starlinks ska leverera en snabb internetanslutning (mellan 50-150 Mb/s) till hela jorden. Även till platser som idag saknar uppkoppling.

Internetanslutningen ska levereras av ett nätverk av satelliter i en låg omloppsbana runt jorden, några hundra kilometer från jordens yta jämfört med höjden 35 000 km där satelliter normalt befinner sig. Den låga omloppsbanan gör att mindre satellitmottagare krävs för att ta emot signalen. En 48 cm stor satellit-disk räcker så allt kan användas mobilt, om man har med sig ett batteri. 


Starlinks är en del av Space X.

Facebook satsar på ljud

Ljud är det stora som Facebook satsar på nu. Deras Soundbites är korta ljudklipp som är tänkta att användas för att dela dikter, inspiration, roliga stunder och liknande. I lanseringen av Soundbites använder sig Facebook bland annat av tillgänlighetsförespråkaren Lolo Spencer

Vi kan ju idag snabbt och enkelt redigera bilder i Facebook och andra sociala appar. Liknande funktionalitet kommer att komma för ljud i Facebook-appen. Röstomvandling, röstinspelning till text och möjlighet att använda musik och ljud- och rösteffekter är på gång. 

Live Audio Rooms som är en Clubhouse-konkurrent är något som Facebook testar just nu och tanken är att den ska finnas tillgänglig för användare i sommar. Först kommer Live Audio Rooms att finnas i grupper. På sikt ser Facebook att Live Audio Rooms kommer att finnas tillgängligt i Messenger. 

Facebook lanserar också en tjänst som hjälper Facebookanvändare att söka upp och spela podcats. 

Läs mer om Facebooks ljudfunktioner.