Apple-användare tackar nej till spårning

Apple släppte i april funktionen App Tracking Transparency som gör att du som användare aktivt måste godkänna att appar spårar din aktivitet mellan andra företags appar och webbplatser. Endast runt 11-13 procent av de globala användarna godkänner spårning på iOS så här en månad efter uppdateringen.

Om du har iOS 14.5 eller senare kan du stänga av så du inte får frågor om spårning under valet integritet och spårning. Även om du väljer att inte blir spårad så betyder inte det all all spårning stängs av utan datan får inte delas till andra aktörer. Spårning inom en viss app, exempelvis Facebook, är fortsatt tillåten.

Läs analysföretaget Flurrys rapport om spårningen.
Läs mer om Apples syn på privat information.

Microsoft visar upp framtidens hybridmöten

Oavsett om du tillhör dem som längtar till att sitta på kontor igen med kollegor eller om du helst vill fortsätta att främst jobba hemifrån så tipsar vi om att titta på hur Microsoft tänker sig möten i framtiden. 

Läs mer om Microsofts Teams framtida mötesformer. 

Kammarkollegiet delar Digitala publikationens källkod

Att göra långa dokument tillgängliga är inte enkelt. Kammarkollegiet har tagit fram en lösning för det till sin webbplats, Digitala publikationen. Nu gör de lösningen tillgänglig för alla inom offentlig sektor. 

Vår tillgänglighetsexpert Pär Lannerö beskriver Digitala publikationen så här:

Jag tycker Kammarkollegiets sätt att hantera långa dokument (som traditionellt brukar visas ut som pdf-dokument) i html-format är mycket inspirerande. Det gör att innehållet blir mer tillgängligt för den som exempelvis använder mobiltelefon eller hjälpmedel. Jag tror att många organisationer skulle ha mycket att vinna på att ta efter denna modell.

Läs mer om Kammarkollegiets delning av koden för Digitala publikation.

Få in visuell identitet i ikoner och symboler

SVT har ständigt fokus på att deras digitala tjänster ska vara tillgängliga för alla. En utmaning för dem är hur de ska se till att en användare kan hitta de funktioner och möjligheter som finns i en tjänst utan att ta fokus på själva tittarupplevelsen. För att tillgängligheten ska bli en tydligare del i SVTs berättelse har de jobbat in sin visuella kommunikation i sina tillgänglighetsfunktioner.

Läs mer om SVTs arbete med visuell identitet och tillgänglighet.

Google Analytics spårar data utan cookies

Google kommer att se till att du som webbplatsägare och annonsör kommer få relevant data när cookies inte längre finns tillgängliga. Med maskininlärningsmodeller ska Google på nya sätt mäta konverteringar och samla in värdefulla insikter samtidigt som användarens integritet respekteras.

Är du intresserad så kolla på Google Marketing Livestream 27 maj där de kommer att prata mer om detta. 

Läs mer om Googles integritetssäkra mätsystem.

SVT delar videokodningsmjukvara

SVT släpper Encore som öppen källkod. Encore är den mjukvarulösning som tagits fram för att koda videofiler för strömning på SVT Play. 

Med Encore är det möjligt att importera i stort sett vilken mediafil som helst för att analysera, filtrera, ordna om och koda om den. Grunden i Encore är videoramverket FFmpeg

Läs mer om Encore.
Här hittar du Encore på GitHub. 

Äntligen enklare att hitta vaccintid

Många är vi som har slitit vårt hår när vi har försökt boka en vaccintid den senaste tiden. Nu har Pierre Mesure gjort det enklare för alla att hitta en ledig vaccin tid på sajten jagvillhavaccin.nu

Sajten samlar all data och visar när och var det finns lediga tider. Jagvillhavaccin.nu är en omarbetad version av den franska tjänsten Vitemadose som har gjort succé. Den franska tjänsten togs fram av ett gäng utvecklare för att det även i Frankrike var problem att överblicka lediga tider.

De flesta svenska system för vaccinbokning är slutna men Pierre uppskattar att han har fångat upp ungefär en fjärdedel av de tillgängliga mottagningarna i Sverige via Mittvaccin och Vaccina. Med hjälp av den franska tjänsten har Pierre skapat en typ av sökmotor över de tillgängliga tiderna. Skriv in din region och få upp lediga tider. Tiderna bokas så klart direkt hos vaccinatören.

Läs mer om jagvillhavaccin.nu.