Gester fungerar i Zooms appar på datorn 

De flesta av oss har många av våra möten under en dag digitalt och nu har Zoom uppdaterat sina appar för datorn. Bland annat finns nu stöd i Zooms appar för datorn för gester som räcka upp handen och göra tummen upp om du har kameran påslagen i videomöten. För utom stöd för gester har Zoom förbättrat ljudet, integration med Sharepoint samt en Whiteboard-funktion. 

Zooms förbättringar av appar för datorer.    

Google lanserar Media CDN

Under pandemin har företags behov av strömmat material ökat. Google lanserar nu tjänsten Media CDN som en leverantör av videotjänster och annan media. Media CDN är byggd på samma teknik som YouTube vilket innebär att tjänsten får tillgång till ett nätverk som sträcker sig över 1 300 städer i 200 länder över hela jorden. Tjänsten innehåller också möjlighet att lägga in annonser och att skapa interaktiva strömmade sportevenemang med exempelvis statistik i realtid.

Mastodon ett öppet socialt nätverk

Elon Musk köpte nyligen Twitter och i och med det började det pratas mer om det öppna sociala nätverket Mastodon. Mastodon har funnits sen 2016 och är ett socialt nätverk som är öppen källkod. På samma sätt som på Twitter lägger avändarna upp korta inlägg med text, bild, video och emojis.

Tjänsten är utspridd på flera noder. Det går att skapa en egen nod eller registrera sig på en annan. Noderna är uppsatta utifrån ämnesområden eller geografiskt/språkligt område. Alla noder är sammankopplade i ett gemensamt nätverk så att man som användare kan användare på en nod kan följa användare på andra noder. mastodon.se finns en svensk nod. På Mastodon finns moderatorer som ska säkerställa säkerheten och olika antimissbruksverktyg.

Mastodon projektet

Håll koll på söktrafik med mall för Google Data Studio 

Att använda en mall är ett bra sätt att komma igång med Data Studio för att kunna se trender inom de områden som är intressanta för dig. Google har tagit fram en smart Data Studio-mall med data från Google Search Console som hjälper dig att håla koll på din söktrafik. Mallen är grundläggande men ger insikter i vilken data som du ska titta på för att se om den organiska trafiken till din webbplats är stabil.