Zoom läser av ansiktsuttryck 

Zoom har byggt verktyg som påstår sig analysera stämningen i möten baserat på textutskrifter av de videomöten som hållits. Nu håller de på med AI-teknik som läser av mötesdeltagarnas ansiktsuttryck. Syftet är att upptäcka de olika  sinnesstämningar som mötesdeltagarna är i. Ett antal människorättsorganisationer har uppmanat Zoom att lägga ner denna forskning som de anser är integritetsrkränkande och diskriminerande. Zoom själva beskriver att de verktyg de forskar på kan mäta den ”känslomässiga tonen i konversationerna” vilket skulle kunna hjälpa företag att finslipa hur säljmöten genomförs. 

IMY granskar Klarna

Du som regelbundet använder Klarna när du ska betala något du köper i en e-handel behöver sällan logga in eller identifiera dig med bank-id. Det brukar räcka med att du fyller i personnummer eller en kombination av e-postadress och postnummer för att visa upp en leveransadress och förvalt betalalternativ. IMY (Integritetsmyndigheten) har fått klagomål från kunder i Sverige, Tyskland och Finland och inledde i mitten av maj en tillsyn av Klarna.

Klarna uppger att de har en avancerad identifieringsprocess som sker i bakgrunden vilket gör det svårt för bedragare att få fram kunders adressuppgifter eller betalalternativ bara genom att uppge någon annans personnummer.

Bionic reading ett verktyg för att förenkla läsning

Senaste tiden har det pratats en del om bionic reading. Vad är det då? Bionic Reading skapades av den schweiziske utvecklaren Renato Casuut. Han ville göra läsning lättare genom att 'leda ögonen genom konstgjorda fixeringspunkter'. Kortfattat handlar det om att markera inledningen av ord för att göra det enklare för hjärnan att identifiera dem. Tanken är att ögonen stannar vid den markerade delen av ordet och hjärnan avslutar resten. Hjärnan kan läsa snabbare än ögonen så om antal tecken som ögat behöver titta på minskar så läser du snabbare samtidigt som du behåller sammanhanget.

Verktyget har blivit populärt hos personer med lässvårigheter. Just nu finns några iPhone-appar som har bionic reading inbyggd, exempelvis Reeder 5, Lire och Fiery Feeds.

Blocket slopar avgifter för säljare 

Blocket slopar avgifter för säljare för kategorierna för hemmet, personligt, elektronik, fritid & hobby och övrigt. Blocket själva säger att detta är ett led i att boosta den cirkulära handeln och se till att saker får längre liv. Konkurrensen inom just dessa kategorier är extra hård i och med gratisannonsering på bland annat Facebook Marketplace. Blocket kommer framåt att lansera tjänster för att öka tryggheten för både köpare och säljare.