Google rullar ut Helpful Content Update

Just nu håller Google på att rulla ut en ny uppdatering som de kallar Helpful Content Update. Det sägs att detta är den största uppdateringen för sökmotorn på 10 år och kommer ha stor påverkan för dig som ansvarar för en webbplats

Det Google gör med uppdateringen är att rensa bort innehåll från sökresultatet som är skapat med fokus på att ranka högt utan tanke på att det också ska vara bra innehåll för användaren. De kommer använda AI för att lära sina system vilken typ av innehåll som användarna vill ha. Hela webbplatsen innehåll kommer att tas i beaktande för att bedöma om det är bra eller dåligt innehåll. Så anses din webbplats ha 60 procent dåligt innehåll och 40 procent bra kommer hela webbplatsen att få ett sämre omdöme. 

Enligt Google är hjälpsamt innehåll sånt som du som ansvarar för en webbplats vill läsa när du har ett problem att lösa. Innehållet ska lämna dig med känslan att du är nöjd och har fått veta det du letade efter. Det är inte innehåll som du känner har snott några minuter av ditt liv som du inte får tillbaka. 

Snart kan du betatesta Googles chattbott

Google jobbar med en chattbott som du snart kan betatesta i deras testkök - AI Test Kitchen. I början av sommaren fick chattbotten uppmärksamhet då en anställd på Google hävdade att botten hade känslor som ett barn

AI Test Kitchen är en app som kommer att släppas för både Android och iOS. Släppet sker troligen i september. 

Google har senaste tiden fokuserat på minska risken för att språkmodellen Lamda (Language Model for Dialouge Applications) ska radikaliseras och sprida fördomar. Det har hänt flera andra chattbottar. Till en början är de ämnen som betatestarna kan prata om begränsade. Det är dels guidade demonstrationer som Imagine It, List It och Talk About It (Dog Edition). 

Lagrådsremiss för tillgänglighetsdirektivet 

Nu har äntligen lagrådsremissen för tillgänglighetsdirektivet kommit. Det är alltså en ny lag om tillgänglighet för vissa tjänster och produkter som troligen kommer nästa sommar. Lagen ska genomföra EUs direktiv om tillgänglighetskrav för produkter och tjänster

De tjänster som omfattas är bland annat e-handel, bank, persontransporter och e-böcker. Kraven ska vara uppfyllda i juni 2025. 

Live-auktioner på eBay

Under sommaren har eBay testat live-auktioner. Föremålen auktioneras ut via en livestream som sänds via eBay Live i eBays app. Live-auktionerna liknar mer traditionella auktioner. Förutom live-auktioner är tanken att i eBay Live blanda underhållning och shopping på ett interaktivt sätt. 

Den första live-auktionen var 22 juni och där auktionerades sällsynta sneakers ut. Det är auktionshus som har live-auktioner på eBay live.   

LinkedIn Business Manager är här

Under sommaren kom LinkedIn Business Manager. LinkedIn Business Manager är en samlingsplats där du kan länka annonskonton och sidor. Här kan anställda få tillgång till annonskonton, sidor och matched audiences. Det här förenklar för dig som använder LinkedIn i din marknadsföring och kommunikation, speciellt om du har flera annonskonton och sidor att hantera. 

Getting started with LinkedIn Business Manager
LinkedIn Business Manager Onboarding Overview