Självladdande prylar och analoga hobbies

Nu när 2022 närmar sig sitt slut duggar både spaningar framåt och blickar bakåt tätt. Pinterest, en webbtjänst för att samla och organisera bilder i moodboards och anslagstavlor, har släppt sin trendspaning. Pinterest används ju för att samla bilder på sånt som man planerar och funderar på att göra så de säger att deras spaning är ett fönster in i framtiden. I sitt fönster ser de bland annat att vi kommer fokusera på att ta tillvara regnvatten, analoga hobbies som origami och att rejvkulturen tar plats på klubbar och i kläder. 

Popular Science listar de 100 bästa innovationerna under året. Med på listan finns drönare som tar in ljud för att undvika kollisioner, DALL-E 2 av OpenAI som gjort stora framsteg när det kommer till att skapa bilder av inmatad text och självladdande prylar skapade av teknik från det svenska företaget Exeger.

Drönare gallrar skog

Vi har tidigare spanat att drönare används för att transportera hjärtstartare och nu finns drönare som gallrar skog. För att träd ska växa sig stora i skogen behöver det gallra ut träd med jämna mellanrum. Idag sköts skogsgallringen med stora maskiner som ofta ger markskador. Företaget AirForestry vill flytta skogsbruket till luften och har tagit fram en höghastighetsdrönare som gallrar träd från luften. Gallringsdrönaren drivs på el och kvistar av trädet, kapar stammen och lyfter sen trädet och tar med det till en väg där det kan lastas på en timmerbil.

Fortnite skyddar inte barns personuppgifter - får böta

Epic Games, som står bakom spelet Fortnite, får böta 520 miljoner dollar för att de brutit mot den amerikanska lagen som skyddar barns personuppgifter. Det är den lagen som gör att de flesta onlinetjänster har en åldersgräns på 13 år. Bötesbeloppet har satts genom en förlikning mellan den amerikanska konkurrensmyndigheten Federal Trade Commission (FTC) och spelföretaget. Bland annat har spelet inte gjort några försök att hindra barn att gå med i röstchatten i Fortnite samt att de lagrade barns personuppgifter utan tillstånd från deras föräldrar.

Google Lens tyder dina handskrivna krumelurer

'Du skriver sämre än min läkare' kanske du fått höra när någon ska läsa dina handskrivna anteckningar från ett möte. Här i Sverige sköter vi utskrivningen av recept digitalt men i många andra länder sköts detta för hand och oläsliga krumelurer är då en stor utmaning för den som ska lämna ut det som läkaren enligt receptet har ordinerat. Nu har Google tagit fram algoritmer som kan tyda de mest obegripliga krumelurerna. Algoritmerna kommer att komma med i nästa version av Google Lens. Du kommer då kunna ta en bild på ett handskrivet recept på en behandling och få ut vad som står i det. Bra eller hur?

Visst är pepparkakshusen på bilden fina? De är från vår julfest förra veckan där vi tävlade i att bygga pepparkakshus och dekorera dem.