VR effektivt lärverktyg

VR (virtual reality) har letat sig in på arbetsplatser. Hos Volvo Lastvagnar används VR i utbildning för tekniker och det har lett till minskat resande men även att utbildningen blir säkrare. Med VR-headset, handkontroller och en VR-app kan de som är med på utbildningen på olika platser lära sig om den nya ellastbilen, meka och prata med kollegor och instruktören. Ellastbilen har höga nivåer av spänning och flytande gas som är minus 160 grader och för Volvo Lastvagnar är det värdefullt att kunna lära sig hur man handskas med det utan risk för att skadas. 

Det har visat sig att när utbildningen sker i VR är det lätt att tappa bort tiden så i appen hänger det en klocka på väggen för att alla deltagare ska uppmärksammas på att de måste ta pauser. 

EU och USA är inte överens kring överföring av personuppgifter

Vi är många som följer det som händer i frågan om överföring av personuppgifter från EU till USA sedan  Schrems II-domen kom i juli 2020. I september spanade vi att det i början av oktober skulle komma en presidentorder från Vita huset som skulle kunna bli ett genombrott i den här frågan. Utifrån det som kom från USA i höstas har nu EU parlamentet kommit med ett första utkast till en resolution. I utkastet står att parlamentet har kommit till slutsatsen att kommissionen ska fortsätta förhandlingarna med sina amerikanska motsvarigheter för att hitta ett sätt att säkerställa en likvärdighet i skyddsnivån för kunna tillhandahålla den adekvata skyddsnivå som krävs enligt EUs dataskyddslagstiftning. Följetången fortsätter helt enkelt. 

Offentliga Sverige på efterkälken gällande öppna data

Svensk offentlig sektor är på efterkälken när det gäller att dela öppna data. Det står i rapporten "Connecting the dots: Data sharing in the public sector" som Capgemini Research Institute släppte i början på februari. Just delning av data i offentlig förvaltning lyfts ofta fram som en viktig pusselbit för att hantera samhällsutmaningar framåt och men bara 16 procent av offentlig sektor i Sverige har börjat med den typen av samverkan enligt rapporten. Av tolv undersökta länder hamnar Sverige på tionde plats. Australien ligger i topp. Även våra nordiska grannar Danmark och Norge ligger under snittet men ändå före oss. Bland de hinder som nämns i rapporten är sådant som kultur, teknik och brist på förtroende.

Av de som börjat med öppna dataekosystem anser åtta av tio att det har lett till ökat medborgarengagemang, nio av tio att det har ökat transparensen och sju av tio att hållbarhetsplaneringen har förbättrats. 

Vad händer kring AI, ChatGPT och Bing egentligen?

I alla möjliga sammanhang har det pratats om generativ AI (artificiell intelligens), ChatGPT och liknande senaste tiden. För dig som vill veta mer tipsar vi om två avsnitt av podden Hard Fork från New York Times där de går igenom både möjligheter, svagheter och risker med generativ AI. En av programledarna, Kevin Roose, har även skrivit en artikel om sina ingående dialoger med den nya AI-drivna versionen av sökmotorn Bing. Även The Verge har skrivit en läsvärd genomgång av AI-kontroverserna

Podden Hard Fork om Bing's Revenge + Google's AI Faceplant
Podden Hard Fork om The Bing Who Loved Me + Elon Rewrites the Algorithm

421 gånger har På spåret rest genom Sverige

Vi avslutar denna spaning med att tipsa om Newsworthys kartläggning av På spårets olika resmål. 421 gånger har resan gått genom Sverige. 140 kommuner har inte fått något besök och speciellt Dalsland verkar sällan ha fått besök. Kul oavsett om man kollar på programmet eller inte.